IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лисабон: Лихвените повишения излагат икономиката на еврозоната на риск

Опасностите трябва да бъдат оценени много внимателно, предупреди португалският финансов министър Фернандо Медина

15:38 | 12.07.23 г.
Ивета Томева
Фернандо Медина. Снимка: Bloomberg LP
Фернандо Медина. Снимка: Bloomberg LP

По-нататъшното повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) би увеличило опасностите за икономиката на еврозоната, която се опитва да излезе от рецесията, предупреди финансовият министър на Португалия Фернандо Медина, цитиран от Bloomberg.

Темпът на инфлацията вече се забавя след безпрецедентно затягане на паричната политика от страна на ЕЦБ, коментира Медина в интервю. Същевременно ефектът от досегашните повишения на лихвените проценти все още не е напълно усетен от домакинствата и компаниите.

„Рисковете, че допълнителните повишения могат да създадат по-трудна ситуация за икономическия растеж на европейско ниво, вече са по-големи и трябва да бъдат оценени много внимателно“, заяви финансовият министър тази седмица в Лисабон.

Предупрежденията за последиците от допълнително затягане стават все по-чести, докато кампанията на Европейската централна банка, започнала преди година и в която банката повиши депозитната си лихва до 3,5% от нивото ѝ под нулата, приближава края си.

Португалският министър-председател Антонио Коща заяви миналия месец, че ръководството на регулатора във Франкфурт не е осмислило правилно естеството на инфлацията, пред която е изправена еврозоната. Италианската му колежка Джорджа Мелони коментира, че „постоянното повишаване на лихвите“ рискува да се превърне в „лекарство, което вреди повече, отколкото помага“.

Производството в еврозоната се сви между октомври и март, след като цените се повишиха и централните банкери предприеха агресивни действия, за да ги овладеят. В Португалия, където инфлацията се забави до 4,7% от достигнатото рекордно за периода на еврото в страната равнище в края на миналата година, потребителите са притиснати от непрекъснато нарастващите променливи лихви по ипотечни кредити и заеми.

Въпреки това португалската икономика след пандемията се развива по-добре от голяма част от Европа, а нивото на заетостта остава много високо, смята Медина. Според него прогнозата за тазгодишния растеж от 1,8 %, публикувана през април, може да бъде надвишена. Централната банка, например, предвижда за 2023 г. ръст от 2,7%, предизвикан от туризма.

Това може да се противопостави на недоволството сред някои, провокирано от ниските заплати и от това, че източноевропейските членки като Чехия и Словения изпреварват Португалия по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

„Ние се сближаваме и усъвършенстваме позицията си в еврозоната“, коментира Медина. „Изправени сме пред добра структурна промяна в португалската икономика“, допълни той.

Тази реформа включва намаляване на това, което в момента е третото най-високо съотношение на дълг спрямо БВП в еврозоната, след Гърция и Италия. Данните за тази година ще покажат съотношение под 107% , което ще е по-ниско от първоначалната прогноза за 107,5%, направена през април, твърди Медина.

„Най-вероятно ще завършим 2023 г. с дълг, натежал върху БВП, който е по-нисък от този на Испания, Франция и вероятно Белгия“, допълни той.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа ДЦК на Португалия беше 3,4% в сряда, спрямо 3,1% преди шест месеца, но все още по-ниска от доходността на Италия или Испания. Тя достигна своя връх от 18% през 2012 г. в разгара на дълговата криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още