IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Македония може да бъде отделена от Албания по пътя към членството в ЕС

Франция предупреждава, че промените в конституцията на страната трябва да бъдат направени до края на годината

16:53 | 22.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Северна Македония ще бъде отделена от Албания по пътя към членството в Европейския съюз (ЕС), ако Скопие не направи промени в конституцията.

Това коментира държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун в Париж, цитирана от БГНЕС. Бун беше част от т.нар. "Ваймарска тройка", която посети Скопие, за да оцени напредъка на страната за членството ѝ в ЕС.

"Ако не бъдат направени конституционни промени преди края на тази година, има риск Северна Македония да бъде отделена от Албания. Конституционните промени са част от договора, който бе постигнат от Северна Македония и ЕС, за да продължи страната присъединителния процес“, коментира тя.

Френският държавен секретар изрази удовлетворението си от факта, че "предложението за промени в Конституцията вече е на масата за обсъждане и този процес вече е започнал". Според нея това е много важно.

„Бъдещето относно започването на преговорите е в ръцете на парламента и Северна Македония има суверенното право сама да реши какво иска. Надявам се това да се случи, и страната да се присъедини към семейството на ЕС", коментира Лоранс Бун.

Одобрението на промените в конституцията на Северна Македония стана само ден след посещението на т.нар. "Ваймарска тройка" в Скопие - на германския министър за Европа Анна Леерман, на френския държавен секретар по европейските въпроси Лоранс Бун и на полския министър по въпросите на ЕС Шимон Шинковски вел Сенк.

По време на разговорите с премиера Димитър Ковачевски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, с лидера на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски и тримата категорично заявиха, че страната няма да получи по-добро предложение за започване на преговори за членство в ЕС..

Преговорната рамка е подкрепена от всички 27 страни-членки на блока.

„След бруталната атака на Русия срещу Украйна целият процес по разширяване придоби нова скорост. Украйна и Молдова вече имат статут на кандидатки, миналото лято започнахме преговори с Албания и Северна Македония, а процесът на технически скрининг ще приключи до края на годината. Има уникална възможност в края на тази година да продължат преговорите за първите кандидати“, коментира Бун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още