IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всички преврати в Африка са еднакви

Международната общност трябва да осъжда както военните преврати, така и цивилната злоупотреба с власт

08:00 | 06.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Али Бонго. Снимка: Bloomberg
Али Бонго. Снимка: Bloomberg

Навсякъде в Габон, малката централноафриканска страна и бивша френска територия, спонтанно празнуване последва новината за свалянето на президента Али Бонго от военните наскоро. Избирателната комисия на Габон току-що беше обявила резултатите от изборите в негова полза под прикритието на „тъмнината“, след дни на спиране на интернета, полицейски час и затваряне на граници, но гражданите се изсипаха по улиците, празнувайки отстраняването, а не победата му. Достоверното обяснение е, че Бонго е загубил изборите, но вместо да напусне поста с достойнство, се е опитал да се задържи на властта, манипулирайки резултатите със съучастието на служители, задължени на семейството му, пише за Financial Times Чиди Анселм Одинкалу, професор в университета Тъфтс (Масачусетс).

Това е третият опит за преврат в историята на Габон и първият успешен. Това е също 22-ият опит за преврат в Африка от 2013 г. насам и 11-ият успешен, откакто военните свалиха Робърт Мугабе в Зимбабве през 2017 г. Други държави, в които имаше успешни военни преврати, включват Буркина Фасо, Чад, Гвинея, Мали, Нигер и Судан.

През февруари 2009 г. Африканският съюз привлече вниманието към „възраждането“ на военните преврати в целия континент. Събитията оттогава показват, че адресирането на основните причини за тези събития е било неефективно. Отговорът на последните тенденции беше до голяма степен „патологизиране“ на превратите в Африка. През октомври 2021 г. генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се оплака от „епидемия“. Други говорят за зараза.

Този вид език се основава на три допускания. Първото е, че всички военни поемания на властта са еднакви. Това не е съвсем точно. Свалянето на суданския диктатор Омар ал-Башир през април 2019 г. последва народно въстание, което направи страната неуправляема при него. Въпреки че имаше силата да свали Башир, обаче, въстанието не разполагаше с организацията, която да постави законен наследник. Военните се възползваха от получения политически вакуум, за да завземат властта. Когато подобно въстание принуди президента Блез Компаоре да се оттегли от властта в Буркина Фасо през октомври 2014 г., генерал Оноре Траоре пое преходната власт в това, което бе описано свободно като преврат.

Второто допускане е, че превратите се извършват само от военните. Това е предположението по подразбиране на международната дипломатическа общност. Резултатът е, че на цивилните управници, които отменят конституционните порядки, съгласно които са дошли на власт, най-често им се разминава. В Гвинея, например, бившият президент с ограничен мандат Алфа Конде се нуждаеше от граждански преврат, който да го превърне в доживотен президент. През 2020 г. той организира референдум с насилие, при който бяха убити десетки, с предварително заложен резултат за промяна на конституцията, за да се бетонира на поста. Международната общност наблюдаваше голяма част от това със съучастническо мълчание, само за да надигне глас, след като военните свалиха Конде през септември 2021 г. След това те незабавно призоваха за възстановяване на „конституционния ред“. В действителност обаче Конде беше разрушил всякакъв конституционен ред. Не беше останало нищо за възстановяване.

Третото допускане е, че всяко гражданско правителство, свалено от военните, е както легитимно, така и демократично. Габон илюстрира как това дава лошо име на демокрацията. Али Бонго наследи баща си Омар, който почина през юни 2009 г., след като управлява близо 42 години. В деня след президентските избори в Габон на 27 август 2016 г. опозиционният кандидат и бивш председател на Африканския съюз Жан Пинг обяви победа, като призова опонента си Бонго да го поздрави. Отговорът на Бонго беше да цитира поговорката: „Не трябва да продаваш кожата на мечката, преди да си я убил.“

На 31 август 2016 г. избирателната комисия на Габон присъди победата на Али Бонго, давайки му разлика от 5594 гласа пред Пинг, който спечели в шест от деветте провинции на страната, както и гласовете в чужбина. Печелившата разлика за Бонго дойде от родния му регион, който отчете невъзможните 99 процента избирателна активност, като 95 процента от гласовете бяха за него. Макар че ЕС изрази съмнение в честността на изборите, Африканският съюз ги пренебрегна, насочвайки вниманието си вместо това към насилието, последвало обявяването на резултатите.

Пинг неохотно отнесе въпроса до конституционния съд, който издаде своето решение, потвърждаващо победата на Бонго, посред нощ. Когато наскоро военните поеха нещата в свои ръце, те не направиха повече от това да махнат една династия; не бе останала демокрация за унищожаване.

Голяма част от реакцията на военните преврати в Африка е некритична и повърхностна, оставяйки гражданите на континента с избор между нелегитимно гражданско управление или лошо военно такова. Цивилните, които използват изборите, за да запазят властта незаконно, могат да бъдат по-опасни от войниците, които извършват преврати. Първите „отвличат“ цели държави, докато вторите просто отвличат онези, които са превърнали това в навик.

Международният отговор, който принуждава гражданите на африканските страни да избират между две категории опасни политически похитители, е това, което наистина трябва да се промени. Ако светът започне да третира цивилните преврати в Африка със същото чувство на тревога, което запазва за военните, вероятно ще има по-голям успех в слагането на край и на двата вида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 7 месеца
Така е и в България - Трифонов печели в Плевенско, а Кустадинов - във Варна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 7 месеца
*Не всички преврати в Африка са еднакви* - Всички преврати се правят от коппеллета, но някои преврати се правят от *наши коппеллета*. Това е голямата разлика и създава известно неудобство при коментирането им и евентуалното подпомагане на *добрите*. Затова, за улеснение, в Европа има само един преврат на *наши коппеллета* в Гърция, а всички останали - успешни или не, са революции с нежни имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още