IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли предложението за обвързване на майчинските с минималната заплата

Само 60 депутати подкрепиха идеята на БСП

11:33 | 09.11.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Парламентът отхвърли на първо четене предложението обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата. Промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от „БСП за България“, бяха подкрепени от 60 народни представители – от „Възраждане“, БСП, ИТН, един представител на ГЕРБ-СДС, двама от ПП-ДБ и от независимия депутат Радостин Василев, трима гласуваха „против“, а 96 се въздържаха.

В мотивите на предложението е записано, че така майките и семействата ще могат да получат допълнителна подкрепа за отглеждането на децата в семейна среда. Според разчетите на вносителите за приемането на законопроекта биха били необходими около 96 млн. лв. годишно допълнителни средства по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

„След малко ще гласувате около 3 млрд. за военна техника, ако не подкрепите законопроекта, ще лишите семействата от една малка, но значима за тях мярка, която е добър знак към младите ни съграждани, които искат да живеят и обучават децата си у нас“, каза депутатът от БСП Георги Свиленски.

Сред идеите на правителството за Бюджет 2024, обсъдени със синдикатите в началото на месеца, беше и предложението обезщетението за втората година от майчинството да бъде равно на минималната работна заплата, която от януари 2024 г. става 933 лв. След отхвърляне на промените, внесени от БСП обаче, то остава 780 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 5 месеца
Заплатената втора година от майчинството е идеален пример за мечешка услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още