IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът уважи ветото на Румен Радев върху измененията в НПК

Според президента възстановяването на пленума към ВСС и правомощията на главния прокурор противоречи на Конституцията

10:40 | 15.02.24 г.
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщава БТА.

Промените, свързани с възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, бяха приети в началото на февруари. Тогава аргумент за идеите беше необходимостта да се внесе яснота за преходния период между влизането в сила на измененията в Конституцията и приемането на изцяло нов Закон за съдебната власт, който да приведе на законово ниво промените в Конституцията. Те бяха предложени и приети между първо и второ четене на измененията в НПК.

При повторното гласуване на измененията в Народното събрание един депутат бе „за“, 51 бяха „против“, 134 – „въздържал се“, и с това народните представители уважиха ветото на държавния глава.

В мотивите си към ветото Румен Радев припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет е реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Според него възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор е несъвместимо с промените в Конституцията, според които „пленум на Висшия съдебен съвет“ вече не съществува, а правомощията му се поемат от Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет.

Преди ден Комисията по правни въпроси в парламента обсъди ветото върху промените в НПК и депутатите признаха, че мотивите на държавния глава имат право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още