IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Всичко слепено, сглобено за една обща евроатлантическа кауза, е къща от карти

Ще тестваме ли промените в Конституцията на предстоящите избори, коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи

13:29 | 12.04.24 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Всичко, което беше слепено, сглобено за една обща евроатлантическа кауза, се видя, че е къща от карти, която много лесно падна и се видяха истинските лица на политическите играчи. България потегли по пътя на реформите, но се завъртя кръгът и се озова в първоначалната точка, изправена пред избори, за които Европейската комисия изрази притеснение. Този коментар за вътрешно-политическата ситуация в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи.

„Няма автентичен опит за преборване на властта, а поредната пушилка. В нея най-вероятно ще изгърмят хора, които разполагат с информация и са направили опит по някакъв начин да я споделят, но в един момент стават неудобни“, е мнението на правния експерт.

Биляна Гяурова-Вегертседер е категорична, че бизнесите и инвеститорите са отблъснати от подобни събития в съдебната система, тъй като се създава несигурност и липса на предвидимост в това, че институциите биха си свършили работата да ги защитят при нужда.

„Случващото се в съдебната власт не изглежда като опит за преборване на корупцията по високите етажи, а по-скоро е пореден скандал, заяви правният експерт. – Изграденото за евроатлантическото бъдеще за България се срути. България е с претенции за правова държава, в която важат принципите на доброто управление, но ако страната покриваше тези претенции, нямаше да сме свидетели на случващото се или то щеше да се случи по-рано и по по-различен начин“.

Директорът на БИПИ обясни, че в центъра на събитията попада съдебната система, което влияе негативно на редовите съдии и прокурори. И смята, че у нас се е видял опит за подобрение, но сега витае неизвестност за Закона за съдебната власт и останалите нужни стъпки.

„Законът за съдебната власт е най-важният индикатор, защото той е разширеното продължение на разписаните в Конституцията промени. Случващото се в държавата коства вярата в институциите на гражданите“, подчерта Биляна Гяурова-Вегертседер. Тя смята, че партньорите ни от ЕС ни гласуват доверие, което България често не оправдава. И допълни, че при липсата на редовен кабинет и политическата несигурност приемането на България в еврозоната става невъзможно в началото на 2025 г.

„За да се види приложимост и ефект от сложните конституционни реформи, трябва да мине време, но по-малко от половин година от приемането им трябваше да бъдат приложени“, е мнението на експерта. И обясни, че ограничаването на кръга от лица, от които президентът може да избира за служебен премиер, се практикува и в други държави, но е убедена, че не би трябвало хората, заели поста на служебен премиер да трябва и да могат веднага да се върнат на предварителния си пост. Тя е убедена, че в конкретния случай перспективата след изтичане на мандата като служебен премиер Димитър Главчев да се върне като председател на Сметната палата, „не е етично, не е нормално и грубо нарушение на принципите и стандартите на одитните институции, тежък конфликт на интереси“.

Каква ще е съдбата на новия закон за съдебната система и перспективите за реформи в съдебната власт?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още