IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Хроничният глад за кадри у нас продължава

43% от компаниите в България са готови да наемат нов персонал, посочи Надя Василева

11:25 | 26.10.22 г.
Експерт: Хроничният глад за кадри у нас продължава

Инфлацията е поредният фактор, който затормози трудовия пазар след пандемията на фона на войната в Украйна. В същото време хроничният глад за кадри продължава да е голям бич и много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Това коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bulgaria ON AIR. 

Според експерта данните за безработицата са притеснителни, въпреки че показателят е на ниско равнище. Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика, каза тя.

Според Василева последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора, което е притеснително. Причината според нея е, че повечето компании ще преструктурират бизнеса си на фона на множество кризи. От друга страна 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си. Традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията - секторите, в които има стабилен ръст на компаниите. "Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати", посочи Василева. 

Експертът коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 хиляди българи нито работят, нито учат.

"Не мисля, че това е реалността. Много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 хил. бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим", каза Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

"Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят. Трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме", препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта. 

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи. 

"В IT сектора заплатите от 15 хил. лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат", допълни Надежда Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още