IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият регламент за съхранението на газ в ЕС е официално одобрен

Общият капацитет на газохранилищата в ЕС е 1110 тераватчаса

17:19 | 27.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съветът на ЕС официално одобри новия регламент за съхранение на газа, става ясно от съобщение на институцията. Финалното решение е взето по време на заседанието на енергийните министри на общността.

Текстовете бяха съгласувани между отделните европейски институции за рекордно кратко време - предложението беше внесено от Европейската комисия на 23 март. То предвижда редица мерки, които да подобрят енергийната сигурност на общността, включително и задължението на членовете да запълнят своите газохранилища до 80% от капацитета им до началото на газовия сезон (1 октомври).

От следващата година задължението ще бъде за посрещане на зимния период с поне 90% запълнени газохранилища.
Ангажимент да съхраняват газ ще имат и страните без газохранилища в общността - те ще трябва да се договорят с другите държави в ЕС и да съхраняват нужните количества в газохранилищата им.

Няколко държави в ЕС нямат собствени газохранилища - Гърция, Кипър, Финландия, Люксембург, Естония, Словения, Малта и Ирландия. От друга страна газохранилищата в Германия, Италия, Нидерландия, Франция и Австрия съставляват 2/3 от общия капацитет за съхранение на природен газ в ЕС, който е 1110 тераватчаса, или около 100 млрд. куб. метра.

Досега през зимните месеци европейските клиенти разчитаха и на газохранилищата на територията на Украйна, които балансираха пиковете в зимното потребление. Активният обем на газохранилищата в страната е почти 31 млрд. куб. метра. 

Заради големите разлики между страните в ЕС новият регламент ще взима предвид различни обстоятелства - като например запаси от втечнен газ (в терминалите) или алтернативни горива при определяне на количествата, които трябва да бъдат съхранени от страните без газохранилища. Според текстовете тези държави трябва да имат в резерв поне 15% от своето средногодишно потребление на газ.

От регламента са изключени Кипър, Малта и Ирландия, защото техните системи не са свързани с газовите системи на другите членове на общността.

Страните с голям капацитет за съхранение пък ще бъдат ограничени да поддържат до 35% от средногодишното си потребление на газ през последните пет години.

Регламентът предвижда също така задължително сертифициране на всички оператори на подземни газохранилища от органите на съответните държави членки. Целта да бъдат избегнати потенциални рискове от външно влияние върху критичната инфраструктура за съхранение. Например част от газохранилищата в Германия и Австрия се оперират от "Газпром".

През миналия зимен сезон руският газов гигант остави полупразни своите европейски газохранилища, което подхрани страховете за доставките и съответно цените на природния газ се повишиха съществено.

Предвижда се ускорена процедура за сертифициране за газохранилища с капацитет над 3,5 тераватчаса, които са били запълнени на нива под средните за ЕС през 2020 г. и 2021 г.

Текстовете ще влязат в сила ден след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още