IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блъфът за милиарди на Фон дер Лайен

Не е ясно колко пари може да събере Брюксел от намесата в частния сектор, каквато Европа досега не познава 

12:45 | 19.09.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Помпозно обявените от ЕК суми повдигат въпроси. Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Помпозно обявените от ЕК суми повдигат въпроси. Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен знае, че силната реч се нуждае от силно послание. В сряда, по време на годишната си реч за състоянието на Съюза, тя обяви, че тази зима 140 млрд. евро ще бъдат преразпределени от производителите на електроенергия към гражданите и предприятията. Производителите реализират печалби, за които „никога не са мечтали", заяви Фон дер Лайен. „В днешно време печалбите трябва да се споделят и да се ползват от тези, които имат най-голяма нужда от тях“. 

Това е намеса в частния сектор, каквато Европа досега не познава. Но, поне за Фон дер Лайен, извънредните времена оправдават извънредните мерки. Нейните служители посочват, че цената на електроенергията се е повишила с около 50% на годишна база. Председателят на ЕК иска да покаже на гражданите на ЕС, че е загрижена за тях.

В края на месеца се очаква 27-те държави членки на ЕС да одобрят предложеното от Европейската комисия ограничение на цените на електроенергията в рамките на ускорена процедура. Печалбите над цена от 180 евро за мегаватчас трябва да бъдат удържани от държавите членки, за да могат домакинствата и предприятията да бъдат компенсирани за високата цена на електроенергията. В последно време пазарната цена на мегаватчас се колебаеше средно на цена от около 400 евро. По този начин производителите на електроенергия ще трябва да предоставят 220 евро за преразпределение.

Засегнати са всички производители на електроенергия, които произвеждат електроенергия, по-евтина от тази в газовите и въглищните електроцентрали. На практика това са производителите на електроенергия от ядрени централни или с помощта на лигнитни въглища, нефт или възобновяеми енергийни източници.

Дотук пресмятането на Брюксел е разбираемо. Но след това изчисленията се отклоняват в неизвестното. Преглед на документите, подготвени от служителите на Фон дер Лайен, показва, че от ограничаването на цените на електроенергията се очакват приходи в размер на едва 117 млрд. евро. 25 млрд. евро ще бъдат осигурени от солидарна такса върху производителите на енергия от изкопаеми горива, които също са включени в последното законодателно предложение.

Но дори и тези 117 млрд. евро не са сериозна величина. В документите на ЕК не се споменава на каква цена на електроенергията се основава прогнозата. Тъй като никой не знае как точно ще се развие цената на електроенергията през следващите месеци, би трябвало да е доста трудно да се предвиди изобщо някаква стойност.

Още по-съмнително е, че приходите от 117 млрд. евро се отнасят за цяла година. В края на краищата точно толкова са записали в документите си служителите на Европейската комисия. В същото време обаче планираната от ЕС спешна намеса първоначално е ограничена до четири месеца - за периода от декември 2022 г. до март 2023 г. Следователно при сериозна прогноза стойността ще трябва да се раздели на три. Сумата дори не възлиза на 40 млрд. евро. Ако данъкът за солидарност донесе очакваните 25 млрд. евро, крайната сума ще бъде малко под 65 млрд. евро - дори не половината от обещаната.

Споменатата от Фон дер Лайен сума от 140 млрд. евро не фигурира в текста на закона. Според Брюксел целта на предложението не е конкретна сума, а механизъм. Самата ЕК не коментира данните пред германското списание WirtschaftsWoche, което първо повдигна въпроса. 

Посланието на Фон дер Лайен със сигурност се вписва в склонността ѝ да занимава публиката с големи суми пари. В речта си от миналата сряда тя трябваше да признае, че само 100 млрд. евро от пакета за помощ на ЕС за коронакризата са били използвани. „Това означава, че 700 млрд. евро все още не са постъпили в националната ни икономика". Въпросът, който Фон дер Лайен не си задава, е дали програмата, за която Европейската комисия поема дългове, има смисъл. Ако държавите членки изобщо не изискат парите, възниква съмнението, че те не могат да ги използват целево.

Фон дер Лайен обаче не обича да чува критики към NextGeneration EU. Откакто през 2020 г. държавите членки на ЕС приеха плана за реконструкция, тя не се уморява да рекламира проекта. Комисията е похарчила 66 млн. евро само за реклама на проекта, става ясно от отговор на въпрос от евродепутат. Все още не е известно дали ЕК планира рекламна кампания и за ограничаване на цените на електроенергията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
*** = Л а й е н ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
А за *** няма какво да коментирам. Празни думи, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: Zlato Цензурата е повсеместна(слава Богу в БГ не чак толкова). По време на емигрантското нашествие преди години посмях да напиша в няколко форума на германски и автрийски вестника да не са толкова 'въодушевени' от това. След по-малко от минута-две мненията ми бяха трити :) Добре дошли в XXI век :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Тая комунистка няма да доживее до пролетта. Ще я люлят. Или поне така се надявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: Sad Трябва да има цензура на такива назначени политици, да не вършат глупости. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: SadСкоро и това ще стане. Тя цензурата вече си тече задкулисно и не чак толкова. Отиди напиши във Линкдин какво мислиш за Урсула и комунистическата й реч. Хитлер и той е дръпнал едно дълго и напоително слово как щял да защитава Европа от СССР и комунизма, с което е и обявил война на СССР. Малко нещата почват доста неприятно да намирисват на едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Sad
преди 1 година
До: 0pkДобре де, разбирам. Но не трябва ли ЕС да наложи цензура на такива коментари, за да не мислят хората че сегашното време има нещо общо с времето от комунизма? Защото на външен вид всичко много взе да прилича на едно време и хората може да се заблуждават като правят такива аналогии. Дотациитее и пестенето са си икономии от общ характер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: Sad на саркастичния Repoman не му стигнаха 500-те символа за да доразвие тезата си за перестройката. :] Но ако се замислим, те нашите реформи край нямат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Sad
преди 1 година
До: RepomanА перестройката кога ще я почваме? Коментарът ти няма нищо общо с пазарната икономика, а все едно е изваден от средата на 80-те години на 20-ти век. А сега нямаме Съветски съюз, а Европейски съюз. Вярно че пак е съюз, но е управлението му е малко по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
Repoman
преди 1 година
Дотациите на цената на тока не е лошо нещо, така ЕС ще дотира цената и тя ще е по-ниска от пазарната стойност. Но освен дотации, нека да се въведат и ограничения на потреблението, да се спре уличното осветление, да се намалят градусите, да се къпем по-рядко. Ако и това не помогне да се въведе купонна система, т.е. всяко домакинство и фирма да има право на потребление на ток до някакъв таван. Скоро да се помисли за дотации и купони и за останалите стоки от първа необходиммост в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още