IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената сделка на Аржентина с Китай буксува заради въпрос за производството на гориво

Реализацията на новия ядрен реактор, който Китай ще построи в Аржентина, ще зависи от това дали Пекин ще предостави лиценз на своя партньор за горивото

20:42 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Месеци след новината, че Китай ще изгради и до голяма степен ще финансира ядрена електроцентрала на стойност 8 млрд. долара близо до Буенос Айрес, Аржентина, сделката е отложена заради искането на аржентинските власти Пекин да разреши на местни инженери да произвеждат ядреното гориво, съобщава Bloomberg.

Ако Аржентина успее да си издейства разрешително, тя ще стане първата страна, лицензирана да произвежда гориво за китайския реактор Hualong One. Това би сигнализирало, че Китай е готов да предоставя лиценз за технологии на търговски партньори, следвайки пътя, прокаран от американските производители на ядрена енергия.

„Опитваме се да създадем най-добрите условия за предаване на знания за производството на гориво“, изтъква Адриана Серкис, физик и президент на Националната комисия за атомна енергия на Аржентина. „Търговският баланс за нас е много важен. Освен това се надяваме китайците да разберат, че сделката с нас също е печалба за тях, защото това им отваря повече възможности“, добавя тя.

Лицензирането на технология за производство на ядрено гориво може да помогне на Китай да продава повече реактори в чужбина чрез създаване на повече опции за доставка", изтъква Серкис, добавяйки: „Ние обръщаме внимание на това, което се случва в Европа“.

Диверсификацията на производството на ядрено гориво се превърна в голям проблем след началото на руската инвазия в Украйна. Повече от 100 млн. източноевропейци разчитат на ядрената енергия, генерирана от стари съветски реактори, а доставките на гориво при тях са почти напълно монополизирани от „Росатом“. Украйна все още разчита на руското гориво и ще са ѝ нужни години, за да се диверсифицира напълно от контролираните от Кремъл доставчици.

Серкис пътува на 26 септември до Виена, за да вземе участие на конференцията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където ще се срещне с високопоставени служители от Китай и от останалия свят. Изменението на климата и рязкото покачване на цените на електроенергията насочват фокуса към решенията, които ядрената енергия може да предложи.

Аржентински инженери работят с китайските си колеги от месеци в подготовка за официално споразумение, което включва обновяване на изследователски реактор в китайския град Циншан от страна на Аржентина.

Адриана Серкис, президент на Националната комисия за атомна енергия на Аржентина. Снимка: Bloomberg L.P. Адриана Серкис, президент на Националната комисия за атомна енергия на Аржентина. Снимка: Bloomberg L.P.

„Това е начин за спечелване на взаимно доверие“, споделя Хосе Луис Антунес, президент на компанията за ядрени технологии Nucleoelectrica SA.

Страните обсъждат различни сценарии, които включват доставката на обогатен уран от Китай за Аржентина, където под китайски надзор той може да бъде превърнат в ядрено гориво чрез операциите на Conuar SA.

Ядреното гориво се различава от газа и въглищата, защото изисква прецизно проектирана техника, която да отговаря на изискванията за безопасност. Споделянето на технологията с други страни може да засили доверието към Китай по отношение на ядрената енергия, смята Марк Хибс от Фондацията Карнеги за международен мир.

„Пекин ще получи стратегически лост там, където китайските ядрени фирми правят бизнес“, изтъква Хибс. „Успехът в износа на ядрено оборудване, технологии и материали ще отвори пътя за Китай да възпроизведе успеха на САЩ в разпространението на влиянието си във външната, енергийната и технологичната политика на ядрените партньори и клиенти на Китай“, добавя той.

Нарастващото ядрено сътрудничество между Пекин и Буенос Айрес, което следва китайските инвестиции на стойност милиарди долари в аржентинска инфраструктура, предизвиква тревога във Вашингтон. Аржентинските медии съобщиха, че служители на Държавния департамент са предупредили колегите си на среща през април в Буенос Айрес, че системите за безопасност на Hualong One може да не отговарят на международните стандарти за безопасност.

Сделката ще осигури за Аржентина нов реактор срещу част от цената, платена за подобни технологии, които САЩ и Европа могат да предложат. Споразумението отваря и възможност за разширяване на ролята на южноамериканската страна на международните пазари. Аржентина вече е водещ доставчик на изследователски реактори за Австралия, Алжир, Нидерландия и Саудитска Арабия.

Аржентина иска да започне да продава малки модулни реактори след 2025 г. и сделката с Китай ще помогне за осъществяването на този план. Технологията Carem работи с уран, обогатен до ниски нива, необходими на китайските реактори Hualong да работят. Буенос Айрес води преговори с Индонезия за доставка на своя реактор Carem.

„Важно е да продължим да изграждаме тези мощности, за бъдещето на Carem“, изтъква Серкис.

Неправителствената организация Аржентински съвет за външни отношения посочи капацитета за производство на гориво като основен стратегически приоритет за ядрената програма на страната.

„Технологичните иновации, насочени към разработването на ядрени реактори, ускорители и ядрения горивен цикъл“, включително „разработването и производството на ядрени горива“, са жизненоважни, става ясно от доклад на Съвета, публикуван в края на миналата година.

Серкис казва, че макар Аржентина да се сблъсква с финансови трудности, нейният напредък в ядрената наука за 70 години надминава този на по-богатите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още