IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият европейски производител на соларни панели заплашва да напусне Европа

Швейцарската компания Meyer Burger обмисля да премести производството си в САЩ, „където ни разстилат червения килим“ 

14:30 | 14.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Meyer Burger
Снимка: Meyer Burger

Единственият производител на соларни панели в Европа заплашва да премести производството си в САЩ, съобщават медии. Швейцарската компания Meyer Burger, която произвежда своите соларни клетки и в Талхайм в Саксония-Анхалт (Германия), е изпратила съответното писмо до федералния министър на финансите Кристиан Линднер, както съобщава новинарският портал ZDFheute.de. Според материала компанията посочва като причина огромните субсидии от правителството на САЩ.

„В САЩ ни разстилат червения килим, за да създаваме нови заводи и да продаваме соларни модули", цитира ZDFheute писмото. И още: „Вече сме намерили подходящи строителни комплекси". В момента в Талхайм работят 350 души. Производственият капацитет всъщност трябва да бъде увеличен от сегашните 1,4 гигавата годишно до 3,4 гигавата до края на 2024 г. До 2027 г. той трябва да се увеличи допълнително до около 15 гигавата годишно. Според ZDF обаче дружеството вече поставя под въпрос това разширяване.

Програмата на правителството на САЩ за субсидиране по Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA) предоставя милиарди долари под формата на подкрепа за компании, които предложат производството на технологии на бъдещето като автомобилни батерии, вятърни турбини или слънчеви клетки в САЩ. Поради това ЕС и неговите държави членки обвиняват Вашингтон в протекционизъм и се опасяват от това компаниите да избягат отвърд Атлантика.

„За един гигават соларни клетки и соларни модули в САЩ получавате 110 млн. долара годишно - до 2029 г.", заяви пред ZDFheute главният изпълнителен директор на Meyer Burger Гюнтер Ерфурт. Само преди няколко години швейцарският производител бе инвестирал 145 млн. евро в два нови завода за соларни клетки и модули в Германия.

През последните месеци в Германия продажбите на фотоволтаични системи нараснаха значително, главно поради популярността на т.нар. балконски електроцентрали. Федералното правителство иска да премахне няколко пречки пред тях и по този начин може да стимулира бума още повече. Например, обмисля се възможността наемателят да има право да експлоатира такава централа.

В платформите за онлайн търговия или във веригите супермаркети мини електроцентралите се предлагат на все по-ниски цени, като често са китайско производство.

Производителят на чипове Infineon също заплашва да се премести

Но в конкуренцията с милиардните субсидии от САЩ Европа вече е заплашена да загуби. В сряда и Financial Times съобщи, че германският производител на чипове Infineon също обмисля да премести част от производството си в САЩ. Причината и тук е ясна: субсидиите от САЩ. През последните месеци в Германия продажбите на фотоволтаични системи нараснаха значително. Снимка: Meyer Burger През последните месеци в Германия продажбите на фотоволтаични системи нараснаха значително. Снимка: Meyer Burger

Както Infineon, така и производителят на соларни клетки Meyer Burger все още не са взели решение. За да може Meyer Burger да продължи да инвестира в Саксония-Анхалт, е необходимо начално финансиране в размер на „първоначално няколкостотин милиона евро", казва главният изпълнителен директор Гюнтер Ерфурт в интервю за ZDF.

Но пък дали дадено дружество не заплашва да се премести в САЩ, за да получи повече субсидии? Тобиас Герке от авторитетния мозъчен тръст Европейски съвет за външни отношения казва, че, разбира се, съществува риск от надпревара за субсидии. Но: „Ако имаме сериозни намерения да направим Европа по-малко зависима от Китай в стратегически важни сектори, тогава трябва да сме готови да спрем това изтичане“. 

Между другото, Meyer Burger все още не е получила отговор на писмото си до Министерството на финансите. В отговор на въпрос на ZDF от министерството заявяват, че не коментират отделни писма и че Министерството на икономиката отговаря за субсидиите. То на свой ред заявява, че по принцип е отворено за субсидии, но не може да коментира отделни случаи.

Министерството на финансите също така пояснява, че няма недостиг на средства: „Няма недостиг на финансиране на европейско ниво. Винаги работим за по-добри конкурентни условия“.

Дали обаче компанията може да разчита на федерални субсидии, остава под въпрос. В крайна сметка в момента в Берлин се водят преговори за бюджета. А те, както е известно, не са никак лесни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още