IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия обмисля дълбоководен добив на полезни изкопаеми

Чрез постепенното отваряне на 280 хил. квадратни километра от морското дъно за проучвания страната може да стане световно значим производител

09:55 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Петролното находище "Йохан Свердруп" е третото по големина петролно находище в норвежкия континентален шелф. Снимка:  EPA/CARINA JOHANSEN NORWAY OUT
Петролното находище "Йохан Свердруп" е третото по големина петролно находище в норвежкия континентален шелф. Снимка: EPA/CARINA JOHANSEN NORWAY OUT

Норвегия иска да предостави достъп до част от морското си дъно за добив на полезни изкопаеми край брегове на страната. 

„Нуждаем се от минерали, за да осъществим успешно енергийния преход", заяви министърът на енергетиката Терье Аасланд в Осло.

Природозащитниците се противопоставят на дълбоководния добив. Те се опасяват, че той може да навреди на дълбоководните екосистеми. Смята се, че на морското дъно на норвежкия континентален шелф има големи залежи на минерали, включително редкоземни елементи. „Тези ресурси сега се контролират от шепа държави, което ни прави уязвими", обясни Аасланд, цитиран от DPA.

Понастоящем Китай е най-големият производител на редкоземни метали в света. Чрез постепенното отваряне на 280 хил. квадратни километра от морското дъно за дълбоководни проучвания - еквивалент на около половината от площта на Франция - правителството в Осло може да превърне Норвегия в световно значим производител на минерали. Благодарение на своите огромни залежи на природен газ и петрол Норвегия се превърна в една от най-богатите страни в света. Тя същевременно зае водещо място в глобалната надпревара за добив на метална руда от находища, които се намират под морското и океанското дъно. 

Планираната за добив територия ще обхваща части от Баренцово, Норвежко и Гренландско море, което е периферен участък на Северния ледовит океан.   

Никоя друга страна, освен Норвегия, няма „по-добра основа за водеща роля в устойчивата и отговорна експлоатация на такива ресурси", казва още Аасланд. Правителството добави, че добивът на полезни изкопаеми ще бъде одобрен само „ако индустрията може да докаже, че това може да бъде направено по устойчив и отговорен начин".

Добивът отделя токсични отпадъци

Редкоземните елементи се използват в промишлеността и намират приложение в много високотехнологични устройства и вещи от ежедневието - от електрически крушки до изтребители. Добивът на металите изисква силни химикали. Това генерира големи количества токсични отпадъци и вече е причинило няколко екологични катастрофи. Срещу проекта се обяви норвежкото подразделение на международната природозащитна организация Greenpeace.  

„Това предложение е ново дъно за норвежкото правителство. Те продължават петролните сондажи в нестабилния арктически шелф, а сега започват процес по предоставяне на правото на минните компании (да сондират - бел. ред.) обширни пространства от морското и океанското дъно", заяви пред Ройтерс ръководителят на Greenpeace за Норвегия Фроде Плейм.

Норвегия е най-големият производител на петрол и газ в Европа. Предложението на правителството в Осло бе обявено ден, след като държавите членки на ООН официално приеха споразумение за опазване на открито море, договаряно в продължение на години. Предложението на правителството трябва да бъде обсъдено в парламента в Осло през есента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още