IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради очакванията за по-слаб износ от ОПЕК+ през август*

Миналата седмица и двете бенчмаркови цени прекъснаха 7-седмичната си печеливша серия

08:42 | 21.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола нараства в понеделник, докато предлагането в света се затяга на фона на по-слабия износ от Саудитска Арабия и Русия. Той компенсира притесненията за търсенето в света на фона на по-високите лихви, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват със 75 цента до 85,55 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 80 цента до 82,05 долара за барел. Септемврийският контракт върху WTI изтича във вторник, а по-активният октомврийски контакт поскъпва със 73 цента до 81,39 долара за барел.

И двете бенчмаркови цени прекъснаха 7-седмичната си печеливша серия миналата седмица и отбелязаха седмична загуба от 2%, след като американският долар засили позициите си на фона на възможността лихвите да останат по-високи за по-дълго време. Влошаващата се имотна криза в Китай се прибави към вялия икономически растеж и слабото търсене на петрол от страната.

Но предлагането се затяга, износът на суров петрол от ОПЕК+ се очаква да намалее за втори месец през август, отбелязва Стефано Грасо, старши портфолио мениджър в компанията 8VantEdge в Сингапур, позовавайки се на предварителни данни от компанията за следене на корабите Kpler.

„Като цяло предлагането намалява, търсенето расте. Ако няма рецесия и търсенето не се забави или спадне, ОПЕК+ контролира положението“, казва Грасо.

Водещият вносител на петрол в света има рекордни запаси, натрупани по-рано тази година, тъй като китайските рафинерии ограничават покупките, след като намаляването на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, включително Русия, известни като ОПЕК+, тласна глобалните цени над 80 долара за барел.

През юли доставките от Саудитска Арабия за Китай са намалели с 31% спрямо юни, а Русия, с нейния по-евтин суров петрол, е останала най-големият снабдител за Азия, сочат данни на китайската митническа служба.

В същото време китайските рафинерии са увеличили износа на рафинирани продукти през юли, привлечени от силните маржове на износа.

В САЩ броят на опериращите петролни платформи, ранен индикатор за бъдещия добив, е намалял с пет до 520 миналата седмица, най-ниското им ниво от март 2022 г., показа доклад на компанията Baker Hughes от петък.

*Информацията е актуална към 8,25 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още