IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК и румънската Hidroelectrica съживяват проект за мост ВЕЦ над Дунав при Никопол

Няма нищо лошо да внасяш ток, когато пазарът е интегриран, заяви министърът на енергетиката Румен Радев

07:36 | 14.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Националната електрическа компания (НЕК) актуализира заедно с румънската Hidroelectrica проект за водна централа на река Дунав - между градовете Никопол и Турну Мъгуреле, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев пред журналисти в ПАВЕЦ "Белмекен". 50-годишната централа, част от каскадата "Белмекен  - Сестримо", беше модернизирана и отново работи в пълен капацитет.

Идеята за централа на Дунав - мост с генерираща мощност, е на около 50 години, но реалните проекти са правени по-скоро - през 80-90-те години на миналия век, коментира директорът на НЕК Мартин Георгиев.

"Това е трансграничен проект, при който водната централа е само една малка част от ползите - той е важен инфраструктурен проект, който е важна свързаност между страните - пътна и железопътна свързаност, на енергийните мрежи, тъй като ще има и подстанция, подобряване на плаваемостта и управлението на рисковете от наводнения и укрепване на брега", посочи той.

Георгиев допълни, че в момента се актуализира предпроектното проучване и проекти, изготвени преди десетилетия, се разглеждат и преработват както технически, така и от екологична гледна точка, защото изискванията днес са по-строги.

Екологични организации са категорично против подобни начинания. Според RiverWatch наприер инвестициите в хидроенергийни проекти в региона носят риск за биоразнообразието. Конкретно за река Дунав и плановете за мост между Никопол и Турну Мъгуреле има много миниатюрни островчета, които са своеобразни резервати. С реализацията на проекта те биха били потопени и видовете, които ги обитават - унищожени.

Работата е все още в много начален етап и индикативната стойност на този проект е общо около 6 млрд. евро за двете страни, отбеляза Георгиев и допълни, че ако въобще бъде стартиран, ще бъде направена много детайлна оценка - финансова и на възвръщаемостта, както и какво речно ниво ще трябва да се поддържа. Едва тогава ще бъде детайлно определена и стойността на бъдещата централа. Мощността ще бъде 800 мегавата.  

Румънската компания вече има две такива централи - със Сърбия, и опитът ѝ може да се приложи и тук, смятат в НЕК.

Никой пазар вече не може да бъде разглеждан като "остров", каза още Мартин Георгиев. Според него енергийната свързаност на Европа вече е много голяма и това е особено видимо по отношение на природния газ и терминалите за втечнен газ. "Всички проекти и тенденции за развитие вече се гледат в европейски, регионален и едва тогава национален аспект", категоричен е директорът на НЕК.

Няма нищо лошо да внасяш, нито пък е причина за гордост да изнасяш електроенергия, ако пазарът е интегриран, коментира още министърът на енергетиката Румен Радев.

По думите му все по-ясно се разбира, че пазарът е единен и България и съседните страни работят за развитието му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 месеца
*Няма нищо лошо да внасяш, нито пък е причина за гордост да изнасяш електроенергия, ако пазарът е интегриран, коментира още министърът на енергетиката Румен Радев.* - То същото важи и за гаащите, зарзавата и всичко останало - най-добре е да теглиш заеми и да внасяш, че е най-лесно, а и не си разваляш калимерата с интеграторите на пазара. Ето, даже и мигранти вече внасяме от интегрирания пазар на каффява стока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още