IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва разследване на обществена поръчка за доставка на влакове в България

Това е първото разследване заради съмнения за нарушаване на правилата за чуждестранни субсидии в ЕС

18:04 | 16.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия започва проверка на обществена поръчка на българското транспортно министерство за доставка на влакове от Китай, става ясно от съобщение на страницата на ЕК.

Това ще е първото задълбочено разследване заради съмнения за нарушаване на регламента за чуждестранни субсидии в ЕС. Проверката е за това дали са спазени правилата, които гарантират, че получателите на чуждестранни субсидии не могат да се възползват от несправедливо предимство за спечелване на обществени поръчки в ЕС, в ущърб на лоялната конкуренция, става ясно от съобщението.

Обществената поръчка засяга предоставянето на 20 електрически влака и поддръжката им за 15 години, както и обучението на персонала. Прогнозната стойност на договора е за около 1,2 млрд. лв.

Разследването започва след подаване на сигнал от страна на китайското дружество CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co. – дъщерно на китайската държавна компания за производство на влакове CRRC Corporation, което е изпълнило задълженията си да информира Комисията за сделки на висока стойност. Според европейския регламент за чуждестранните субсидии дружествата са задължени да информират за търгове за обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на договора надвишава 250 млн. евро и когато компанията е получила поне 4 млн. евро чуждестранно финансиране от поне една държава извън ЕС в последните три години.

Китайското дружество е и най-големият производител на влакове в света по отношение на приходите.

След първоначален преглед на уведомлението от китайската компания, Комисията е преценила, че има достатъчно признаци, че на тази фирма е предоставена чуждестранна субсидия, която изкривява вътрешния пазар. ЕК трябва да прецени дали чуждестранното финансиране представлява субсидия, която пряко или непряко дава предимство на дружеството при избора му при обществената поръчка, и дали така компанията не получава възможност да предложи необосновано изгодна оферта. Такава оферта би направила предложенията на останалите участници в конкурса неконкурентни.

Регулацията за чуждестранни субсидии влезе в сила от 12 юли 2023 г. Тя се налага заради съмнението, че през последните години чуждестранните субсидии са изкривявали вътрешния пазар на ЕС, предоставяйки несправедливи предимства в ущърб на лоялната конкуренция.

След приключване на проверката комисията може да забрани възлагането на поръчката или да не прави възражение. Решението трябва да бъде взето до 2 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още