IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон търси подкрепа преди изборите с обещание за нови ядрени реактори

Френският държавен глава обещава десетки милиарди евро държавна подкрепа, ако Electricite de France подкрепи плана му за изграждане на 14 нови реактора

19:45 | 10.02.22 г. 1
<p>
	Френският държавен глава Еманюел Макрон. <em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Френският държавен глава Еманюел Макрон. Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон иска от държавната компания за комунални услуги и производство на електроенергия Electricite de France SA (EDF) да построи до 14 нови ядрени реактора, обещавайки десетки милиарди евро държавна подкрепа през следващите три десетилетия за националната ядрена енергетика, съобщава Bloomberg.

„В дългосрочен план ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще осигурят по-евтина енергия, защитена от турбуленциите на пазарите“, заяви Макрон в Белфор, Източна Франция, по време на посещение на обект на General Electric, който произвежда турбини за атомни електроцентрали и който ще бъде придобит от EDF. 

Според френския президент правителството ще настоява за масивен растеж на соларната и офшорната вятърна енергия наред с ядрената, тъй като преходът от изкопаеми горива към по-чисти източници ще подкрепи налагането на електрически автомобили, термопомпи и друго оборудване и инсталации, консумиращи енергия.

Само два месеца преди президентските избори във Франция Макрон се определя като шампион на популярната индустрия - Франция се гордее със сравнително ниските си емисии на въглероден диоксид на глава от населението благодарение на зависимостта си от ядрената енергия, която осигурява повече от две трети от енергията на страната.

Той също така се опитва да подобри авторитета си като защитник на френската индустриална независимост и да се отърси от критиките, че е позволил на американския конкурент General Electric да се сдобие с ключови ядрени активи от френската Alstom, когато той беше министър на икономиката.

Макар че Макрон не е обявил официално, че планира да се кандидатира за втори мандат, той на практика е в кампания от месеци, обещавайки субсидии за различни сектори.

Франция планира изграждането на шест нови големи реактора - като първият трябва да бъде въведен в експлоатация около 2035 г. - и цели да проучи възможността за построяването на още осем.

Новата програма може да осигури изграждането на допълнителен капацитет от 25 гигавата до 2050 г., изтъкна Макрон. Десетки милиарди евро публично финансиране ще бъдат вложени в тази програма, което ще позволи да се запази финансовото състояние на EDF, добавя той.

В същото време Франция търси начини да удължи експлоатационния живот на 56-те реактора на EDF, освен ако не бъдат обявени за опасни от националния орган за ядрена безопасност.

Франция се бори да постигне споразумение с Европейската комисия (ЕК) за обособяване на нов регламент за ядрената енергия, която може да осигури стабилни цени за френските потребители и компании, изтъква Макрон.

Новите реактори трябва да помогнат на Франция да постигне целта си да стане въглеродно неутрална до 2050 г. и да намали зависимостта си от петрола и газа – точно както повишаването на цените на изкопаемите горива напомня на европейците за тяхната зависимост от чуждестранните доставки.

Основните опоненти на Макрон за президентските избори също подкрепят амбициозните инвестиции в ядрената енергетика, но го критикуват заради липсата на последователност. В началото на мандата си той обеща да намали зависимостта на Франция от ядрената енергия и да затвори дузина реактора до 2035 г. Преди две години Макрон принуди EDF да затвори двата си най-стари реактора.

Сега френският президент проправя целта на EDF да започне дълги процедури за издаване на разрешителни за изграждането на шест нови реактора, което може да струва около 50 млрд. евро, според компанията.

Страната и натоварената с дългове EDF също са изправени пред трудна задача за постепенна подмяна на по-старите реактори, повечето от които са въведени в експлоатация през 80-те и 90-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Дано го разкарат този!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още