IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е-колите и по-строгите цели за въглерода в ЕС биха „спънали“ Путин в Украйна?

ЕС може да ограничи покупките на руски петрол като затегне правилата за емисиите от автомобилния сектор и засили стимулите за електромобилите, смята Юлия Полисканова

21:30 | 18.03.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Докато някои се въоръжиха и се присъединиха към украинската съпротива, а други отвориха домовете си за бежанците от войната, има нещо, което всички можем да направим, за да отслабим способността на руския президент Владимир Путин да продължи да води тази война. Можем да премахнем тези четвърт милиард долара, които му изпращаме ежедневно чрез покупка на петрол, като най-лесният начин да направим това е като променим нашите навици за шофиране, пише в коментар за Automotive News Europa Юлия Полисканова, директор „Превозни средства и електрическа мобилност“ в неправителствената организация Transport & Environment.

Автомобилите консумират около една трета от целия внос на петрол, който Европа получава от Русия. Бензиновите и дизелови автомобили, които караме, са използвали петрол за 78 млрд. долара през 2021 г., от които 19 млрд.  долара са отишли директно за Русия. 

Така че, за да подкопаят възможността на Путин да продължи инвазията, европейците могат да действат сега, като ограничат използването на своите автомобили, за да редуцират търсенето на петрол.

Това трябва да се отнася основно до ефективността, а не да е насочено към онези, които се нуждаят от превозните си средства, за да изкарват прехраната си. Но онези шофьори, които използват големи автомобили, консумиращи големи количества бензин или дизел, за да отидат до супермаркета, който се намира на 15 минути пеша от дома им, трябва да се запитат дали това наистина е необходимо.

Освен това трябва да се ангажираме и с други мерки за пестене на гориво, като работата от вкъщи, ограниченията на скоростта и повишаване ефективността при логистичните операции при тежкотоварния транспорт, посочва Полисканова.

По-широко използване на електромобилите

Освен мярката за намаляване на ненужните пътувания, за Европа има по-широки структурни решения, които биха могли да ѝ помогнат да намали търсенето на петрол не само от Русия, но и от други недемократични или нестабилни режими като Саудитска Арабия или Иран.

Едно такова решение очевидно представляват електрическите автомобили, които не използват петролни горива. Но страните, които разчитат най-много на вноса на петрол от Русия и имат силно развита автомобилна индустрия, особено Германия, не правят достатъчно, за да насърчават този екологичен транспорт.

Електромобилите набират популярност и европейците успяха да купят над милион от тях през 2021 г., което се равнява на 10 процента от всички продажби на автомобили в региона. Корпоративните автопаркове и служебните автомобили – които представляват по-голямата част от продажбите в Европа – вече могат да преминат към изцяло електрически алтернативи.

Но макар Белгия да планира да ограничи данъчните облекчения само до електрическите фирмени автомобили до 2026 г., Германия и Франция и не следват примера ѝ и продължават да субсидират търсенето на петрол.

Друг проблем се крие в остарелите цели на ЕС за въглеродните емисии, които важат за колите, произвеждани и продавани в Европа. Понастоящем това се преразглежда, но ЕК не предлага затягане на правилата преди 2030 г. Това ще доведе до стагнация на бума на електрическите автомобили до края на десетилетието.

Ако се придържаме към предложенията на Брюксел, ние все още ще внасяме 250 милиона барела петрол от Русия в края на това десетилетие и по този начин ще предоставяме на Путин чек за 30 млрд. долара всяка година, изтъква Полисканова.

Тази сума може да бъде намалена до 12 млрд. долара, ако приемем предложенията на евродепутата Йън Хютема, който апелира за 75-процнетно намаляване на емисиите на въглероден диоксид при автомобилите до 2030 г.

Ако допълнително изискаме половината от всички продажби на нови автомобили да представляват електрически версии до 2025 г., за което настояват десетки неправителствени организации в целия ЕС, търсенето на руски петрол ще се свие с 33 милиона барела.

Поставянето на по-строги цели за емисиите при автомобилите с хоризонт от 2025 г. е постижимо за Европа и ще ограничи приходите към Путин от продажба на енергия, като същевременно ще гарантира енергийната независимост на региона, заключва Полисканова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 2 години
Защо евроgейците се притесняват от руска зависимост за суровини и енергия, а не се притесняват от Ф.А.Шт.? Защото имат нечисти намерения към търговския партнер. А как да се притесняват от сюзерена, като той може да ги разпърца за нула време? Да сте видели и чули някъде васал да се оплаква от сюзерена? То е все едно пуделът да джафка по стопанина си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Това за Полисканова Представи си ти, Иване,колко хубаво ще станеда поискаш от баща мивече моята ръка! Представи си ти сега,че не мога си представятази глупост да направя.Хр. Смирненски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Объркал си се цената на бензина ще спадне когато паднат санкциите и въобще не е сигурно че по това време руските войски ще са се прибрали в Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Да напомня ако не могат да мислят аналитично ! Цената на газ и бензина и инфлацията ще спаднат когато Путин се прибере и освободи окупираната страна. После ще се мисли за репарациите. Това дали Копейкин е казал нещо или е направил е без никакво значение защото ЕС няма да махне санкциите докато се се случи горното. САЩ пък изобщо те не им трябва нито петрол нито газ. Китайците ще пасуват умно защото имат да си връщат заграбени земи от Русия а и не им е готино някой да развява атомни бомби ей така наблизо :) Анализирайте пичове ! Колкото по дълго се дърпа путин толкова по зле за нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Така е ! Най-вече ме учудва плиткоумието име ! Защо ? Ето защо ! Путин няма полезен ход, може да продължи войната, ще умират хора и от двете страни, ще страдат руснаци, ще страдаме и ние (над 90%) зависимост. Дори да превземе Киев какво си мислят нашити русофилки,че ще паднат санкциите или какво ? Ще паднат когато Путин се прибере откъдето е излазил. Та в този ред на мисли,чудя се на Алекс,Императора, ингров и т.н. защо се кефят ,че бензина е скъп и Путин е на власт :) ?!?! Това е малоумно ! А би трябвало да е обратното. Това ме навежда на мисълта,че или са платени *** (предатели/мазохисти) или са просто на работа в руското посолство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами мисли критично и го направи наистина ! Ето ти една критична мисъл върху която да умуваш. Защо България е зависима над 90% от руски газ и петрол. Вземи в предвид ,че България има запаси на газ за над 100 години и за петрол също толкова, но не ги копае/добива. Мисли и искам да измислиш утре защо не копаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Споко копат и на други места :) И маски нямаше и станаха по 10лв. ама подценяваш капитализма след 1 година и маските сега са по 10 стинки даже още ще падат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пряснорегистриран тpoл, понякога ви се чудя някой от вас, копейниците, дали ще каже нещо по-различно по някоя тема, някакво собствено виждане...но не, всичките сте сделани по калъп, сантиметър отстрани не мърдате от кремълските глупости. Понякога ви се чудя що за живот е това да работиш радиоточка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Гретеноизмът вероятно е острозаразна болест. Поразява хората чрез пълна ликвидация на всякаква възможност за критично и аналитично мислене. Една Германия тръгна с бързи темпове към деиндустриализация. Вероятно ще остави само услугите. И жриците на платената любов, в прекия и преносен смисъл, ще процъфтяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Комунизмът е европейска власт и зелена енергия и нулеви въглеродни емисии за цялата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още