IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засилва натиска върху Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия

Войната в Украйна дава на Белград възможност да задълбочи партньорството с Китай, но съперничеството със САЩ може да изправи страната пред още по-труден избор

09:30 | 26.03.22 г. 6
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) с президента на Сърбия Александър Вучич (вдясно). <em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) с президента на Сърбия Александър Вучич (вдясно). Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Украинската война промени подхода на Сърбия към Русия. От една страна, Белград е обвързан със Запада, тъй като ЕС и НАТО географски обграждат страната. Неговият основен икономически партньор е ЕС, а сръбският нелиберален режим се нуждае от политическото съгласие на Запада, за да остане на власт.

От друга страна, Сърбия все още зависи от руската подкрепа в ООН в спора за Косово. Освен това Сърбия е зависима от руския газ. През ноември 2021 г. Белград и Москва се договориха за шестмесечна изгодна цена на синьото гориво за Белград, която е необходима на сръбското ръководство за преизбирането му.

Най-важното е, че сръбското ръководство е ужасено от възможността отчуждаването на Русия да разгневи значителна част от проруския електорат в Сърбия и да предизвика политическа криза.

Партньорството с Китай изглежда доста по-безболезнен избор. До края на 2021 г. китайските инвестиции в Сърбия надхвърлят 3 млрд. евро, а според публично достъпните данни китайските инфраструктурни заеми в Сърбия надхвърлят 8 млрд. евро. Сърбия вече купува дронове от Китай. Има сериозни индикации, че системите за наблюдение на Huawei, оборудвани със софтуер за лицево разпознаване, са използвани за идентифициране на участниците в антиправителствени протести.

По време на Зимните олимпийски игри в Пекин Вучич се срещна с китайския си колега Си Дзинпин, за да почете приятелството между двете държави. След завръщането си от Пекин сръбското ръководство обяви, че до края на 2022 г. двете правителства ще подпишат споразумение за свободна търговия за увеличаване на двустранния стокообмен до 8 млрд. долара годишно и по-късно до 10 млрд. долара.

Макар че това би увеличило търговския дефицит на Сърбия и би изложило производителите ѝ на мощни китайски конкуренти, сръбското ръководство се надява да привлече чуждестранни инвеститори по този начин.

Беше постигнато и ново споразумение за откриване на нов китайски завод за автомобилни части в сръбския град Ниш и разширяване на капацитета за фабриката за седалки в Крагуевац. Двете страни планират също да стартират полети от Белград до Шанхай и Пекин.

Тъй като връзките с Русия са под интензивния западен контрол, Китай е още по-привлекателен като партньор, плюс сръбското правителство смята, че има повече свобода на действие да сключва сделки с Китай. Правителството на Сърбия, заедно със Сръбската търговска камара и Университета в Нови Сад, сформира Институт „Пояс, един път“ за насърчаване на сътрудничеството с Китай. Камарата на китайските компании в Сърбия беше открита на 3 март 2022 г.

Изборната политика в Сърбия е от полза за китайско-сръбските връзки. Китайските проекти в страната позволяват на сръбските елити да прерязват ленти и да се рекламират като насърчаващи притока на китайски капитали, като по този начин помагат на икономиката да устои в трудни времена.

Очаква се скоро да приключи изграждането на китайското предприятие за производство на ваксини на Sinopharm. Сърбия подписа споразумение с посредничеството на САЩ, според което няма да инсталира 5G оборудване от недоверени доставчици (ясна препратка към Huawei). Белград продължава сътрудничеството си с Huawei във всички области с изключение на 5G спектъра.

Тъй като сръбският баланс между Русия и Запада е в опасност, Китай се очертава като „приятел на сръбското правителство във всички метеорологични условия“. Може да се окаже, че сръбското ръководство няма да има друг избор, освен да се присъедини към санкциите срещу Русия, ако иска икономиката на страната да продължи да се възползва от фондовете на ЕС.

Това обаче е нищо в сравнение с това, което ще се случи, когато китайско-американското съперничество достигне своя пик. Досега Сърбия избягваше да прави трудния избор между Китай и САЩ - заради споразумението от септември 2020 г. с посредничеството на САЩ сръбското правителство все още отлага търга си за 5G спектъра например. Може да се окаже, че трудният избор на Сърбия относно връзките с Русия на фона на войната в Украйна са само закачка за това, което предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
В Белград има спомени от бомбардировките ... нарочно не са възстановени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Бъркаш ,Австо-Унгария е която подкокоросва крал Милан Предполагам русофобията не те умопобъркала чак до там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
:) Така е бро, по услугите са :) Най-вече поляците. Те първи се качват на всяка барикада, която се бори за пари и махат с флагчета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Евроgейците трябва навреме да си съберат рублички, за да могат да си купят това онова от Мордора. И никой няма да им обменя фалшивите парички. Ще трябва да си ги заработят. Може и с най-старата професия. Нали са по услугите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Забрави кой шилоса Сърбия да нападне. Австроунгария да? Мм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 2 години
след Съединението, Сърбия ни напада под давлението на Русия... нека знаем кои народи са ни приятели и кои народи ни мразят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още