IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бюджетен дефицит расте, докато Лондон готви енергийни компенсации

Бюджетният дефицит за август възлиза на 11,8 млрд. паунда, което е с 5,8 млрд. паунда повече от мартенската прогноза на Службата за бюджетна отговорност

17:55 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетният дефицит на Великобритания е нараснал през август почти двойно повече спрямо прогнозите, повдигайки въпроси относно устойчивостта на публичните финанси още преди да влезе в сила новият план на премиера Лиз Тръс за компенсации заради високите цени на енергията, съобщава Bloomberg.

Бюджетният дефицит на правителството за миналия месец възлиза на 11,8 млрд. паунда, което е с 5,8 млрд. паунда повече от очакванията на Службата за бюджетна отговорност (OBR) от март. Нажежената инфлация увеличава разходите, свързани с лихвите по държавния дълг, до 8,2 млрд. паунда - най-високото ниво за месец август, според изчисления на британската статистическа служба (ONS).

Данните за увеличения дефицит помрачават опитите на кабинета на Тръс да задели пари от бюджета, с които да компенсира бизнеса и домакинствата заради скъпата енергия, след като Русия ограничи доставките на газ към Европа.

Очаква се по време на обявяването на плановете правителството да разкрие, че ще заеме още над 200 млрд. паунда през следващите две години.

„Обещах да намаля дълга в средносрочен план. Въпреки това, тъй като сме изправени пред голям икономически шок, е абсолютно логично правителството да предприеме действия сега, за да помогне на домакинствата и бизнеса, точно както направихме по време на пандемията“, изтъква министърът на финансите Куаси Куартенг.

Той беше разкритикуван, че неговият минибюджет няма да бъде придружен от официална оценка от страна на OBR. В отговор на данните за публичните финанси от август, OBR заяви, че компенсацията за енергията и другите мерки може да доведат до ръст на държавния дълг, който да надхвърли значително „нашата прогноза от март през втората половина на 2022-23 г.“.

Националният дълг вече е на нива, невиждани от началото на 60-те години на миналия век - 2,43 трлн. паунда, или 96,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Инфлацията допълнително увеличава тежестта, тъй като около една четвърт от държавните облигации са свързани с индекса на цените на дребно. От 8,2 млрд. паунда разходи по дълга през август 4,7 млрд. паунда отразяват въздействието на потребителските цени, изтъкват от ONS.

Тръс обеща над 30 млрд. паунда помощ в опит да стимулира икономиката и по-рано този месец обяви допълнителна подкрепа за домакинствата и бизнеса, които се сблъскват с растящи разходи за газ и електричество. Държавният дълг на Великобритания се приближава до 100% от брутния вътрешен продукт на страната. Източник: Bloomberg Държавният дълг на Великобритания се приближава до 100% от брутния вътрешен продукт на страната. Източник: Bloomberg

Куартенг ще представи подробности относно пакета в петък, като икономисти на Bloomberg прогнозират, че разходите ще тласнат дълга към „неустойчив път“.

Държавните финанси бяха спасени от поредица от ревизии, които намалиха заемите през финансовата година до момента с повече от 8 млрд. паунда, оставяйки дълга в съответствие с прогнозите на OBR на ниво от 58,2 млрд. паунда.

Цифрите ще подхранят критиките, че Тръс излага на риск публичните финанси и подклажда инфлацията. По време на представянето на минибюджета в петък се очаква Куартенг да отмени увеличението на данъка върху заплатите, което влезе в сила през април, и да премахне планираното увеличение на корпоративния данък, което трябва да се случи през 2023 г. И двете мерки попадат в списъка с обещания, направени от Тръс по време на нейната предизборна кампания.

Държавните облигации на Обединеното кралство напоследък се представят по-слабо от тези на други големи икономики, като инвеститорите изискват 3,25% доходност, за да държат 10-годишни облигации.

OBR прогнозира, че дефицитът, който нарасна до повече от 14% по време на пандемията от коронавирус, ще падне под 4% от БВП през тази година. Сега обаче е ясно само, че дефицитът е по-голям от този през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още