IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите корпоративни резултати в Китай засилват тревогите на инвеститорите

Мнозина залагат на доста по-предпазлив подход

13:23 | 06.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовите резултати на китайските компании се оказаха по-слаби в рамките на първото пълно тримесечие след повторното отваряне на страната, засилвайки чувството на предпазливост сред инвеститорите, пише Bloomberg.

Печалбите на фирми, листнати в Шанхай и Шънджън, са нараснали средно с 2,2% през периода януари-март спрямо година по-рано, показват данни, събрани от China International Capital Corp. Това преобръщане на миналогодишния низходящ тренд, който включваше 6,5% спад през последното тримесечие, все пак е много далеч от дните на двуцифрен ръст, наблюдавани само преди няколко години.

Недоброто представяне е пречка за инвеститорите, които залагаха на солидни печалби, за да съживят ралито на акциите в Китай. Бенчмаркът CSI 300 продължи низходящия си тренд, докато пазарите на континента отвориха отново след празника за Деня на труда, което предполага, че инвеститорите не са впечатлени от ръста на разходите за туризъм, тъй като се тревожат повече за изненадващата слабост на производствения сектор.

Корпоративните резултати се върнаха към растежа през първото тримесечие. Графика: Bloomberg L.P. Корпоративните резултати се върнаха към растежа през първото тримесечие. Графика: Bloomberg L.P.

„Средата е сложна, за да се каже със сигурност, че корпоративните резултати в Китай са достигнали дъното“, коментира Елизабет Куик, инвестиционен директор в abrdn. “След повторното отваряне не видяхме V-образно икономическо възстановяване“, което натежава върху фондовия пазар на континента, допълва тя.

След като първоначалната еуфория от отварянето отдавна е отминала, а резултатите са слаби, следващият пазарен катализатор изглежда неуловим. В по-дългосрочен план инвеститорите се чудят дали структурните промени в Китай – от постоянното напрежение със САЩ и намаляващото население до зрелия потребителски пазар – ще означават, че трябва фундаментално да намалят очакванията си за възвръщаемостта.

Ключовите измерители в континенталната част и Хонконг до голяма степен се движеха в рамките на очаквания диапазон, след като ралито при повторното отваряне приключи. Hang Seng China Enterprises Index вече изтри около една трета от ръста, който постигна през този период. Данните от петък показаха, че секторът на услугите в Китай се е разширил с по-бавни темпове през април, което засили опасенията за икономиката след свиването на фабричното производство.

Резултатите за първото тримесечие показват разлики в секторното представяне, разкрива анализ на Bank of America. Застраховането, потребителските и комуналните услуги отбелязаха най-висок ръст, пишат стратези, включително Уили Чан, в бележка от 3 май.

Акциите на Kweichow Moutai Co. записаха ръст на цената в три поредни сесии през април, след като тя отчете по-висок от очакваното 21-процентен ръст на печалбата. Ping An Insurance Group регистрира 10% ръст на борсата на 27 април, след като отчете силни резултати за първото тримесечие.

Междувременно печалбите на фирмите в промишления сектор пострадаха поради свиване на маржа, което е свързано с прекъсванията на веригата на доставките и корекциите в инвентара.

„Прогнозите досега не показаха значително подобрение“, коментира Кен Пън, ръководител на инвестиционната стратегия за Азиатко-Тихоокеанския регион в Citi Global Wealth Investments. Въпреки че някои водещи пазарни индикатори предполагат, че настроението се подобрява, не е сигурно дали това ще се трансформира в по-добри печалби през второто тримесечие, добавя той.

Много пазарни наблюдатели все още очакват резултатите да се възстановят, въпреки че е необходимо здравословно възстановяване, за да тласне нагоре акциите, предвид макроикономическите предизвикателства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 06.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още