IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се умният транспорт в основно средство за борба с климатичните промени?

Има начин да облекчим негативните последствия от трафика и замърсяването на въздуха, посочи Лидия Витанова, автор в "Климатека", климатолог и инженер-еколог

11:44 | 25.07.23 г.
Снимка: Peter Boer/ Bloomberg.
Снимка: Peter Boer/ Bloomberg.

Умният транспорт е подход, който ползва различни видове иновативни и модерни технологии в транспортните системи. Пример за това са облачни изчисления и безжични комуникации, като най-важно е да се отбележи връзката между превозни средства, хора и градска инфраструктура. Ползите от него са много, а основното предизвикателство на пътя му е изпълнението на съответните мерки. Този коментар направи Лидия Витанова, автор в "Климатека", климатолог и инженер-еколог.

В предаването ''Made in Green'' на Bloomberg TV Bulgaria тя посочи основните ползи на умния транспорт. Според нея на първо място е безопасността, която той осигурява. Освен това умният транспорт борави с множество данни, които осигуряват по-добро управление и съответно ефикасност на използването. И не на последно място, умният транспорт съдейства и в борбата с климатичните промени.

По думите на Витанова през последните години вече има доста мерки и политики, свързани с умен транспорт у нас. За пример тя даде употребата на електромобили и електрически скутери, подмяната на старите автобуси в градския транспорт, споделените пътувания, използването на различни приложения.

''Има по-краткотрайни и по-дълготрайни мерки за бъдещето на умния транспорт. Смятам, че най-лесните мерки са ние да бъдем осведомени относно как можем да помогнем за това да подобрим нашия начин на живот в градски условия и в по-малките градове. Трябва да знаем какво е нужно да направим, за да облекчим негативните последствия от транспорта, трафика, замърсяването на въздуха и да бъдем съпричастни на тези проблеми. Но освен наша, отговорността е и на местните власти'', е мнението на инженер-еколога.

Според Витанова основното предизвикателство пред умния транспорт е именно изпълнението на мерките, защото независимо дали има създадени политики, ако те не се изпълняват и не работят ефективно, би било трудно умният транспорт да се развива.

''Знаем, че в доста градове инфраструктурата не е много добра и оттам произлизат различни проблеми като задръствания, занижаване на качеството на живот, климатични промени'', потвърди тя, като се надява във всеки град да се подходи индивидуално към даден проблем с трафика, с начина на живот и с климата в самата територия.

Как в Япония успяват да изпълнят климатичните цели на големите си градове? Защо в обществения транспорт на японските градове не може да се влезе, ако не притежаваш закупен билет? Какво се прави в Европа и Азия в изпълнение на климатичните цели?  

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Made in Green'' вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още