IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон „помпа“ протекционистки мускули, за да защити уязвимите фирми

Френският президент трябва да балансира между обещанието си да защитава суверенитета и да привлича чуждестранни инвеститори

17:22 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон засилва арсенала на своята страна от стратегически инструменти за защита на уязвимите фирми срещу чуждестранни купувачи с дълбоки джобове, като обръща специално внимание на САЩ и Кита, пише Bloomberg.

Правителството скоро ще установи по-строги правила за поглъщания от инвеститори извън Европейския съюз (ЕС), посочват от Министерството на финансите на страната. Новите правила ще засягат стратегически важни суровини, както и френски звена на чуждестранни компании.

Също така се обсъжда по-агресивен подход, който би могъл да накара държавните фондове да придобият технологии в чужбина и дори в САЩ, посочва френски служител.

Някои длъжностни лица се застъпват за по-строги проверки на инвестициите, по-тясно моделирани от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) и подкрепяни от правителството инструменти с вариант да се намесват и да купуват стратегически активи.

Франция отдавна настоява за твърда европейска индустриална политика. Пандемията от коронавирус, войната на Русия в Украйна и мащабната програма за зелени субсидии на американския президент Джо Байдън дадоха нов тласък на този стремеж. Париж гледа на тези предизвикателства като на причина да използва възможностите на държавата, за да защити ключови индустрии от това, което се смята за нелоялна конкуренция от съюзници като САЩ и от потенциално враждебни играчи като Китай.

Франция засилва проверките на инвестициите в страната. Източник: Bloomberg Франция засилва проверките на инвестициите в страната. Източник: Bloomberg

По-високите лихвени проценти в страна, в която фирмите разчитат главно на банкови кредити и дългово финансиране, съчетани със спада в производството и услугите и по-слабото евро, предизвикаха опасения в администрацията на Макрон, че притиснатите доставчици – особено в енергетиката и отбраната – са уязвими от външни компании с по-големи финансови възможности. Местните банкрути нараснаха рязко, след като стимулите от времето на пандемията постепенно бяха оттеглени.

„Големият проблем е липсата на инвеститори с големи възможности в Европа, които могат да се намесят“, коментира Сара Гийо, икономист в мозъчния тръст OFCE.

Американските компании междувременно натрупват огнева мощ. Паричните наличности сред членовете на индекса S&P 500 достигнаха двугодишен връх от почти 2,4 трлн. долара през второто тримесечие, показват изчисления на Bloomberg Intelligence.

Опозиционният френски депутат Оливие Марле, който ръководи консервативните републиканци в долната камара на Франция, обвини правителството в непоследователност и призова за твърд подход.

Фалитите във Франция отново нарастват. Източник: Bloomberg Фалитите във Франция отново нарастват. Източник: Bloomberg

„Заплахите от хищничество стават все по-значими, идващи от всяка чужда сила, включително от Китай и САЩ, и правителството трябва да приеме ясна позиция и ясна доктрина“, изтъква той пред Bloomberg.

Разбира се, Министерството на финансите демонстрира мускули миналия месец, когато блокира сделка между американска и канадска фирма в името на отбраната и енергийния суверенитет, като попречи на френските доставчици на подводници и ядрени реактори да сменят собственика си.

Това отразява обтегнатите трансатлантически отношения, като Макрон раздразни американските служители по-рано тази година с призиви към Европа да създаде собствена политика като противотежест на САЩ и Китай. На всичкото отгоре Париж се застъпва за налагане на цифрови и въглеродни данъци.

Последна актуализация: 17:22 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още