IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще купи френски изтребители в най-голямата оръжейна сделка в историята си

Един от най-силните съюзници на Русия на Балканите купува повече оръжия от Европа и САЩ

08:13 | 15.04.24 г. 7
Сръбският президент Александър Вучич (вляво) и френският президент Еманюел Макрон (вдясно) на срещата си в Париж. Снимка: EPA/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич (вляво) и френският президент Еманюел Макрон (вдясно) на срещата си в Париж. Снимка: EPA/БГНЕС

Очаква се Сърбия да подпише най-голямата оръжейна сделка в историята си с Франция в знак как войната на Русия в Украйна кара един от най-близките съюзници на Москва да диверсифицира покупките си на оръжия, пише Financial Times.

Белград планира поръчка за 3 млрд. евро на десетки френски изтребители Rafale от Dassault Aviation, поемайки дългосрочен ангажимент към Запада, след като десетилетия наред разчиташе на руски самолети.

След пълномащабното нашествие на Русия в Украйна, което започна през 2022 г., сръбският президент Александър Вучич разгневи европейските столици, като отказа да се присъедини към западните санкции срещу режима на Владимир Путин и запази Сърбия отворена за руския бизнес, като в същото време не се отказа от кандидатурата на страната за членство в ЕС.

Но със засилването на натиска от Европа и САЩ Вучич започна да разрешава доставки на произведени в Сърбия боеприпаси за Украйна и да купува западни оръжия в допълнение към използваните в момента от сръбските въоръжени сили китайски и руски системи.

„Очаква се договорът да бъде подписан след два месеца и в присъствието на президента на Франция“, каза Вучич миналата седмица в Париж на среща с френския президент Еманюел Макрон. „Решени сме да купим нови самолети, които ще подобрят значително бойните ни способности“, допълни той.

Официален сръбски представител в областта на отбраната заяви пред FT, че сделката е „договорена на над 90%“, но двете страни все още трябва да се споразумеят за финансовите условия.

Войната в Украйна „ускори диверсификацията за нас“, коментира представителят.

„Разчитахме на технология от съветски тип и това оборудване трябва да бъде поддържано. Заради геополитическите обстоятелства в момента дори да искате, не можете да купувате от Русия“ допълни той.

През последните месеци Макрон използва все по-агресивна реторика за опасността за европейската сигурност, ако Русия не претърпи поражение в Украйна. Той се съсредоточава все повече върху страни, които преди време бяха в руската сфера на влияние, като Молдова.

Обръщането му към Вучич и подкрепата му за присъединяването на Сърбия към ЕС са част от тази стратегия, като двамата ръководители обсъждат също ролята на бившата югославска страна в производството на боеприпаси в Европа.

„Нашите икономически отношения получават истинска подкрепа... и можем да стигнем по-далеч“, заяви Макрон, след като прие Вучич в Париж. Разговорите за договори в областта на отбраната и енергийни проекти „са признак на политическо доверие и желание да разширим отношенията си“.

Макар че похвали Вучич, Макрон сигнализира също, че иска Сърбия да направи още крачки към Запада, включително като признае Косово. „Важно е Сърбия да продължи да прави своите европейски избори, включително като се съобрази с нашите решения във външната политика“, допълни той.

Сръбският представител изтъкна промяната в тона: „Преди Париж не проявяваше особен интерес към тази част на Европа, но това се променя“.

„Rafale са важен крайъгълен камък, но не са цялата история“, коментира още той и допълни, че балканската страна е купила също френски радарни и ракетни системи и е направила поръчка за транспортни самолети от Airbus.

Сърбия, чиито съветски МиГ-29 ще достигнат края на жизнения си цикъл през идното десетилетие, иска да гарантира непрекъсната мощ на военно-въздушните си сили.

Съседна Хърватия, която е член на ЕС и НАТО и е смятана за мерило от сръбските въоръжени сили, също поръча изтребители Rafale от Франция през 2021 г., въпреки че тези самолети са използвани и струваха само 1 млрд. евро.

Освен десетината самолета сделката за Rafale ще включва помощни системи, обучение и поддръжка.

„Много е важно ракети „въздух-въздух“, които ще ганартират контрола на въздушното пространство, да бъдат включени в пакета със самолетите“, коментира пенсионираният генерал от военновъздушните сили Срето Малинович. Сърбия има нужда също от самолетни радари и свързано оборудване за насочване на нападения да бъдат част от сделката.

Макар че Сърбия не е благосклонна към НАТО след бомбардировките над Белград през 1999 г., сега тя има „дълъг списък с неща, които искаме да купим от САЩ“, коментира сръбският представител. Но до момента Вашингтон е одобрил продажбата само на всъдеходи Humvee.

Пълномащабното нашествие на Русия в Украйна накара европейските страни да повишат разходите за отбрана и помогна на Франция да стане вторият по големина износител на оръжия след САЩ миналата година.

Предвид възобновената популярност на Rafale техният производител Dassault Aviation е изправен пред предизвикателство да произвежда самолетите по-бързо предвид съществуващия си списък с поръчки. Миналата година компанията е доставила само 13 самолета от завода си близо до Бордо спрямо целта за 15. Тя си поставя за цел да произведе 20 тази година, след което евентуално да увеличи производството до 36 годишно.

„Можем да го направим, уверен съм в това“, заяви главният изпълнителен директор Ерик Трапие през март. „Нужни са около 400 доставчика за производството на един Rafale..., така че трябва да ги осигурим и да разрешим проблема с недостига на работна ръка“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 2 седмици
До: 0pk Искрено ме разсмя с тъъъпотията си отново, иначе нищо подобно! .. аз съм от белите господа, максудецо! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 8
0pk
преди 2 седмици
До: khao лаеш на аба, к.ухо центаджийче. Или си прст и не разбираш елементарни работи или си още по-прст и джавкаш, за да се чувстваш полезен на белите господа :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
khao
преди 2 седмици
До: 0pk хахаха, няма избор защото няма какво да си купи от руснаците, просста копейко! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
pbonev
преди 2 седмици
Съмнителна е тази работа, но може Вучич да е успял да получи още нещо - я подкрепа за EC (ако изобщо е тема при съседите) я нещо друго. Има шанс да стане предвид че водиха война с USA и не се обичат много и по други причини.Но може и да стане като с френските подводници за Австралия или шведски Грифени за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
0pk
преди 2 седмици
До: Tikva007 не човек, още не ги е превел, понеже чака контрапредложение от американците, в което те ще го убедят, че за тези 3млрда той може да купи от тях три пъти по-малко самолети и да ги чака само два пъти по-дълго, естествено предплащайки цялата сума в аванс. Вучич няма да мисли дълго, понеже френските петли сами ще се откажат от борбата, за да не попаднат под поредните американски санкции. Демокрация в чист вид! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 14
0pk
преди 2 седмици
До: Tikva007 сякаш пък има избор Вучича. Околните демократични режими няма да му позволят да си докара самолетите, ако ги купи от руснаците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Tikva007
преди 2 седмици
*Белград планира поръчка за 3 млрд. евро на десетки френски изтребители Rafale от Dassault Aviation* - Сигурно Вучич вече е превел парите авансово, гледайки от нас как се унищожава и после създава от нула бойна авиация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още