IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите в технологичния сектор отново тласкат WeWork до ръба на оцеляването

Опасенията от рецесия и съкращенията на служители в технологичните компании намаляват търсенето на бюра

15:45 | 15.12.22 г.
Снимка:  Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

WeWork се опитва да се върне към печалба, преди някога чудовищните ѝ резерви от ликвидни средства да пресъхнат. Усилията на Федералния резерв за борба с инфлацията затрудняват тези усилия, пише Wall Street Journal.

Опасенията от рецесия и съкращаването на работни места в технологичната индустрия натежават върху търсенето на бюра за съвместна работа. В същото време губещи компании като WeWork са притиснати от по-високите лихви, които затрудняват вземането на дълг, а обещанието за бъдеща печалба става по-непривлекателно за инвеститорите.

WeWork, която е обременена от скъпи дългосрочни наемни договори и дълг за над 3 млрд. долара, отчете негативен паричен поток от около 4,3 млрд. долара между юли 2020 г. и септември тази година. Тя успя да покрие отчасти загубите си със заеми и инвестиции от най-големия ѝ поддръжник SoftBank Group, която до момента е вложила над 10 млрд. долара в бизнеса.

WeWork е похарчила почти всичко. Компанията има неизтеглен дълг за 500 млн. долара от SoftBank и съобщи, че очаква да приключи 2022 г. с ликвидни средства от 300 млн. долара, под една трета от наличните ѝ средства към края на 2021 г. Дълговите ѝ договори позволяват на компанията да заеме още 500 млн. долара.

Според анализатори WeWork е постигнала напредък с намаляването на разходите в последните години и загубите ѝ се свиват. Някои брокери на недвижими имоти твърдят също, че компанията може да се възползва от хибридната работа и несигурността за икономиката, ако компаниите се откажат от дългосрочни наемни договори в полза на по-краткосрочни членства в пространства за съвместна работа.

Главният изпълнителен директор на WeWork Сандип Матрани заяви в интервю, че компанията има достатъчно средства, за да оцелее през следващата година, дори ако заетостта в обектите ѝ намалее с десет процентни пункта. През ноември WeWork съобщи, че ще затвори 40 губещи локации в САЩ и Матрани съобщи, че и други може да последват съдбата им, за да бъдат съхранени ликвидни средства.

„Не се събуждаме днес като повечето други компании и не говорим тепърва за оптимизиране на процесите, защото виждаме настоящите насрещни ветрове. Оптимизираме компанията от март 2020 г.“, отбеляза Матрани.

Според анализатори WeWork все още плаща цената на годините стремителен растеж на всяка цена при предишния главен изпълнителен директор Адам Нойман.

Този месец Fitch Ratings понижи рейтинга на облигациите на WeWork, които вече имаха един от най-ниските неинвестиционни рейтинги. Книжата на компанията са изгубили над 70% от стойността си тази година.

Предизвикателствата пред WeWork „бяха задълбочени от влошаването на макроикономическите условия през 2023 г.“, коментира Fitch в доклада си. Рейтинговата агенция отбеляза, че компанията трябва да набере още пари през 2024 г. Облигациите на WeWork се търгуваха на ниво от 48 цента от долара към понеделник, което е спад спрямо 97 цента през януари.

Съдбата на операторите на пространства за съвместна работа, които подписват дългосрочни наемни договори до 15 години и преотдават площите си за месец или година, е тясно свързана с икономиката. Ако компаниите съкратят служители или започнат да се притесняват заради спадаща печалба, е по-вероятно да се откажат и от бюра. Технологичната индустрия, която има голям дял сред клиентите на WeWork, отчита ръст на съкращенията. Meta Platforms, Amazon.com и Twitter са сред компаниите, които обявиха съкращаване на работни места.

Членствата в пространства за съвместна работа често по-лесно се прекратяват от традиционните договори за наем на офиси, защото са за по-кратък срок. WeWork плаща фиксиран наем за повечето си наемни договори, което означава, че може да натрупа големи загуби, ако не запълни бюрата си.

Някои фактори обаче може да са от полза за компанията. Опасенията от рецесия и нарастващата популярност на работата от разстояние може да превърнат краткосрочното членство в пространство за съвместна работа по-привлекателно за компаниите, които не искат да се ангажират с по-дълги наемни договори при несигурна обстановка, коментират брокери на недвижими имоти. Дори след съкращенията на работни места в последно време технологичните компании все още наемат значително повече хора, отколкото преди няколко години.

Слабият офис пазар също дава на WeWork повече възможности да преговаря със собственици на имоти, казва Александър Голдфарб, анализатор в Piper Sandler & Co. Според него макар наемните договори на WeWork да са дългосрочни, компанията в повечето случаи е подписала гаранции за плащане на наем само за няколко години. „Те могат да се обърнат към собственика и да му кажат: Искаме да останем, но няма да плащаме вече този наем, така че ни предложи нова сделка“, отбелязва Голдфарб.

Загубите на WeWork бяха ограничени тази година, като 72% от бюрата в локациите на компанията бяха заети през третото тримесечие. Това е ръст спрямо 50% през лятото на 2020 г., но все пак е доста под заетостта от 84% през 2018 г. Матрани заяви, че търсенето на гъвкави офис площи се възстановява по-бавно от очакваното в САЩ, където заетостта продължава да изостава от тази в Европа и Азия.

Негативният паричен поток на компанията се сви от 523 млн. долара през третото тримесечие на 2020 г. на 205 млн. долара през третото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още