IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От догодина всички нови сгради у нас трябва да се проектират с близо до нулево енергопотребление

Предлага се възложителите да могат да избират между индивидуален вариант за отопление и охлаждане с ВЕИ технология или общите сгради отоплителни и охладителни инсталации

13:54 | 12.12.23 г. 1
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

От 1 януари следващата година всички нови сгради у нас, включително еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, административни и офис сгради, училища, университети, детски градини и ясли, болници, магазини, спортни зали и културни обекти, трябва да бъдат проектирани с близо до нулево потребление на енергия. Това е заложено в Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради от ноември 2022 г. Тя въвежда също изискване необходимото количество енергия с близка до нулевата или много ниска стойност да бъде произведено предимно от възобновяеми енергийни източници. Според авторите на наредбата то е изпълнимо за инвестиционни проекти, които залагат на конкретни технологии за индивидуален вариант на отопление и охлаждане в сгради като различни видове термопомпи, системи за оползотворяване на слънчева енергия.

В същото време е отчетено, че прилагането на изискването за сгради с близко до нулево потребление на енергия е възпрепятствано най-много в градовете с централизирано топлоснабдяване или развита газопреносна инфраструктура. За тези случаи сега се предлага изменение в наредбата, което дава възможност за индивидуална техническа и ценова преценка на възложителите при изграждането на нови сгради дали да използват индивидуален вариант за осигуряване на отопление и охлаждане с ВЕИ технология, или да се възползват от общите сградни отоплителни и охладителни инсталации, присъединени към централизирано топлоснабдяване и охладителна система или към газоразпределителна мрежа.

Предложеното изменение на наредбата предвижда преходен период до края на 2027 г., в който топлофикационните дружества да продължат да предоставят услугата си при поетапно въвеждане на системи на генериращи мощности от възобновяема енергия. Целта е да не се допусне неравнопоставеност на технологиите и да се запази балансът на пазара на недвижими имоти без трусове на цените в жилищния сектор, породени от задължения за прилагане на конкретни технологии, пишат авторите на предложението от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Изменението в наредбата според МРРБ е стимул за развитие на отоплителните централи, в които не е въведено производство на енергия от ВЕИ, още повече, че от 13 октомври м. г. клиенти на районни отоплителни или охладителни системи, които не са ефективни или няма да станат такива до 31 декември 2025 г., могат да прекратят или изменят договора въз основа на одобрен от министъра на енергетиката план и да осигуряват сами топлинна енергия или енергия за охлаждане на имотите си от възобновяеми източници.

По данни от проекта за Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г., с хоризонт до 2050 г., разработен от Министерството на енергетиката, промишлените и стопански предприятия са с най-голям дял в потреблението на топлинна енергия у нас с 61%, следвани от битовите клиенти с 33 на сто и небитови бюджетни клиенти с 6%.

От друга страна, топлофикационните дружества имат ежегодни задължения за увеличаване на дела на ВЕИ в доставената топлинна енергия на крайни клиенти. Газоразпределителни мрежи, които са развити през последните години, пък са изградени по технологии, които дават възможност за транспортиране освен на природен газ и на водород, биометан, биогаз и др. възобновяеми газообразни горива от небиологичен произход.

Предложението за изменение на наредбата е публикувано за обществено обсъждане на 6 декември, а предложения и становища могат да бъдат изпращани в 30-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dani_2077
преди 4 месеца
Дрън-дрън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още