IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един-два огледа не стигат - купувачите на жилища у нас не бързат с покупките

Цените на качествените имоти ще продължат да растат, но продавачите в ниския сегмент ще трябва да правят компромиси с цената, сочи прогноза

14:54 | 21.12.23 г. 10
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки през 2024 г. очаква агенцията за недвижими имоти "Имотека".

Според брокерите съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар, прогнозира компанията, която е част от Реалто Груп.

„Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите правят потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на "Имотека".

По думите му цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата, а в Пловдив продажбите на къщи ще бъдат ключов двигател.

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Очаква се те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да се стигне до 5-10% ръст в обема сключени сделки, прогнозират от "Имотека".

Мъж на 40 години от сферата на финансите, търговията или IT – така изглежда профилът на активния купувач през 2023 г. Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на клиентите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

„Изтичащата 2023 година започна с отлив от купувачите, но от март насам наблюдаваме повишаваща се активност. Запитванията достигнаха нивата от 2021 г. Но сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Клиентите добре обмислят всяка стъпка, преди да предприемат действия за покупка. Те предпочитат да погледнат възможно най-много имоти, а продавачите са склонни на отстъпки в цените при реално заявен интерес. Сделките се финансират основно с банкови кредити, а лихвите на този етап са на нива под 3-3,5%”, казва Георги Пейчев, мениджър в "Имотека".

Инвестиционните сделки са формирали около 20% от всички, сочат данните на компанията.

„Инвестиционно настроените клиенти на "Имотека" продължиха да бъдат активни през 2023 г., макар техният брой да намаля в общата пазарна картина. Много от тях продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги разпродават след разрешение за ползване”, пояснява Явор Пейчев.

Според него тази тенденция няма да запази силата си през 2024 г. „Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане – например, 20% при подписване на предварителен договор и 80% при получаване на разрешение за ползване. Това допълнително катализира пазара на ново строителство”, допълва Пейчев.

Затворените комплекси и къщите се очаква да продължат да бъдат устойчив пазарен сегмент. Около София пазарът се движи основно от къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Клиентите са най-често млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. Това, което е важно за клиентите, е добрият достъп до столицата, така че да могат лесно да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и местоработата си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, но и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

Клиентите в Пловдив търсят единични къщи със собствени дворове, с минимум 3, но по-често 4 спални. Те държат на голям двор от най-малко 500-600 квадрата. Селата около Пловдив са обект на голям интерес – в тях вече има канализация, улици, частни детски градини, паркове и зелени площи, а достъпът до града с автомобил е за пет минути. Очаква се през 2024 г. този интерес да се задържи.

На пазара на наеми средната цена на сделката през 2023 г. е 550 евро. Най-често се отдават 2-стайни жилища, следвани от 3-стайните, а сред най-желаните квартали са Младост, Център, Овча купел, Манастирски ливади. Очакванията на "Имотека" са през 2024 г. наемният пазар да увеличи обема си в резултат на по-бавните решения, които клиентите ще вземат при покупко-продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
SnaGi
преди 4 месеца
До: xapoznai, Защо реши, че ще е за кратко. Демографски бум ли се очаква? Това което се случи последните 3г. е добре координирана имотна буря. Всички заинтересовани, в купом подплашиха населението, че парите ще им изгорят и всички се втурнаха да купуват. Идеална ситуация за спекуланти, банки, брокери и строители. Тази среда обаче се промени, инфлацията почти изчезна, задават се високи лихви по кредити/депозити и ДКЦ. С какви аргументи сега заинтересованите ще могат пак да движат стадото???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 18
xapoznai
преди 4 месеца
До: nkavrakov1982Скалата на имотите съвпада с тази на доходите. С оглед на последния период от ниски лихви и висока инфлация е нормално цените малко да са надскочили доходите заради високия интерес. Сега ще намалеят мераклиите, защото инфлацията се забави значително, а е възможно и лихвите да се вдигнат. Същевременно и тези, които искаха вече купиха. Има доста фактори за спад. Отделно очакванията за спад също засилват настроенията за изчакване. 10% отстъпки са възможни, но за кратко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Наппите боркерчета искат вечно да щавят до кокал с цените !Така не става ,сега ще видите глад и липса на сделки като сте толкова алчни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Ако видите 26 годишната графика на цените на имотите в България ще видите една стръмна черта ,толкова стръмна че е съпоставима с върха на Коледната елха -сами си направете изводите какво става след върха на елхата ,като между другото този тренд е видим и на стоковите борси ,цената на акцията лети,лети стръмно нагоре не плавно и после пада шоково стремглаво надолу-разликата с имотите е че като почне спада той е също така продължителен както и поскъпването им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Един-два огледа не стигат - купувачите на жилища у нас не бързат с покупките- Заглавие което казва всичко :Защо така не бързат тия купувачи ?Нали уж само вечно нагоре ?Какво стана сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 0
Gna
преди 4 месеца
До: nkavrakov1982 няма как да има имотен пазар на тези цени съпоставени към демографията и заплатите в България. В момента имаме понзи схема- чакаме едни балъци да клъвнат та да може старите 'инвеститори' да вземат някой лев. За да има нормален имотен пазар трябва или цените на имотите да паднат с 50 % или заплатите да скочат двойно. Като сложиш и демографията и става още по-сложно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Всеки потенциален купувач на недвижим имот в България трябва ясно да осъзнае че цените на имотите са нереално надути както казаха и от Уникредит ,и щом вече и брокерите почнаха да каззват че няма купувачи сами си направете сметката къде сме и какво реално се случва със сделките и интереса .Централните банки ще оставят вече вдигнатите лихви за да счупят и прекършат тренда на инфлацията и поскъпването не само на имотите на всичко и това се вижда ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Германия спад,Великобритания спад,Щатите спад,Дания ,Швеция също спадове в цените на имотите ,целия имотен пазар глобално се свива ,Европейската централна банка обяви в сряда 20 Декември ,че всеки който залага на сваляне на лихвите си е направил лошо сметките това каза Йоахим Нагел който е и шеф на Бундесбанк в Германия ,докато не счупят нещо лихвите няма да се свалят а свалят ли ги видяхте в Китай какво стана срива е вече с години и фалити на строители-целта е спад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Цените дори и на качествените жилища п а д а т ,и това е вижда на пазари които са скъпи като тези в Щатите ,Сан Франциско и подобни локации,цените на жилищата падат в цял свят ,заради политиката на поскъпване на кредитите и свиване на самото кредитиране което надува балона както обяви и Уникредит Булбанк България -самата банка официално обяви че пазара е в БАЛОН,всяко жилище е надуто от продавачи,брокери ,агенции с до 30%-40% и повече процента.Последните данни от ЕЦБ са за високи лихви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още