IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недвижимите имоти са били най-проблемният сектор в Европа през 2023 г.

След тях се нареждат здравеопазването и търговията на дребно, сочи индекс на правна кантора

11:00 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Недвижимите имоти отново са били най-проблемният сектор в Европа през последното тримесечие на 2023 г. заради упорито високите лихви, намаляващите стойности, повишените енергийни и строителни разходи и все по-скъпото финансиране, сочи проучване на правната кантора Weil, Gotshal & Manges, цитирано от Bloomberg.

Това е четвърто поредно тримесечие, в което недвижимите имоти оглавяват индекса на Weil на проблемните сектори в Европа. По-лошите показатели за инвестициите отразяват все по-предизвикателни перспективи за силно задлъжнелите компании, които може да не успеят да изплатят или рефинансират дълга си през следващите месеци, сочат авторите на доклада, който използва данни от над 3750 листнати европейски компании.

Здравеопазването е било на второ място сред най-потиснатите сектори през последното тримесечие на миналата година, следвано от търговията на дребно, потребителските стоки и индустрията.

По страни

Германският корпоративен сектор продължава да отчита най-високата степен на проблеми сред отделните страни, включени в изследването. Въпреки свиването през 2023 г. Германия продължи да избягва рецесия след енергийната криза. Тази седмица се очакват или вече бяха обявени месечните данни за износа, заводските поръчки и производството в най-голямата икономика в Европа. Очаква се тя да отчете спад по всички тези показатели през декември, сочи средната прогноза на икономисти.

Великобритания и Франция заемат второ и трето място сред страните с най-високо ниво на проблеми в корпоративния сектор, показва изследването.

Проблемите не са довели непременно до рязко засилване на дейността по преструктуриране. Това отчасти се дължи на забавяне във времето, но също и защото много компании рефинансираха в годините на Covid пандемията, така че изместиха падежите по дълговете си за 2025 и 2026 г., казва Андю Уилкинсън, един от ръководителите на практиката по преструктурирания в Лондон на Weil. Много компании са имали и много благоприятни условия по договорите, които са позволили благоприятни за кредитополучателите структури, допълва той.

Когато преструктуриранията се ускорят тази и следващата година, те няма да изглеждат като промяна на условията в замяна на удължаване на падежите, а като по-обхватни преструктурирания, казва Уилкинсън.

„Ерата на решението "промени и удължи" приключва, тъй като банките обикновено искат удължаване при пазарни цени, а сега това е много скъпо и ще подложи паричните потоци на истински натиск“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още