IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завой в политиката на Китай подкрепи поскъпването на желязната руда до 150 долара

Пекин удължи срока за постигането на пиковите парникови емисии от стоманодобивната промишленост с 5 години до 2030 г.

14:45 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Китай предлага на мащабната си стоманодобивна промишленост пет допълнителни години, в които въглеродните емисии могат да растат, което предизвика поскъпване на желязната руда, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите виждат този ход като подновен фокус върху засилване на икономиката, отбелязва агенцията.

На производството на стомана се дължат около 15% от въглеродните емисии в Китай. В понеделник правителството определи 2030 г. като нов краен срок за пикови емисии за сектора. Досега крайният срок беше 2025 г.

Това допълва сигналите, че Пекин променя своята стратегия за климата в светлината на миналогодишните скокове на цените на суровините и се отдръпва от готвените по мощни стимули срещу въглеродните емисии в подкрепа на икономиката.

„Това е голяма корекция на графика, която дава повече място за маневри на стоманодобивния сектор“, коментира Су Сиенчун, анализатор в изследователската компания Mysteel. Тласъкът към постигане на въглеродните цели може да доведе до „непоносими икономически разходи“, допълва той.

Промяната в политиката е друг знак, че Пекин изменя посоката на своите планове за декарбонизация, за да гарантира, че индустриалните промени няма да доведат до унищожителна инфлация или недостиг. Президентът Си Дзинпин каза миналия месец, че целите за климата не трябва да компрометират доставките на стоки, които „осигуряват нормалния живот на масите“.

Желязната руда надхвърли цена от 150 долара за тон заради очакванията за тласък на инфраструктурното строителство, което да смекчи икономическото забавяне на Китай. По-голямата строителна дейност обикновено означава по-високо производство на стомана. Това ще повиши търсенето на желязна руда, но означава и повече парникови газове.

Суровината за стоманодобив се възстанови с повече от 70% от срива през ноември поради очакванията за по-стабилен растеж през 2022 г.

Пекин вече предприе редица мерки – включително намаляване на лихвените проценти и ускоряване на инфраструктурни проекти, за да стабилизира икономиката, която бе разтърсена заради кризата в имотния сектор и пандемията.

Промяната в политиката обаче може да изложи на риск общата цел на Китай за достигане на пикови емисии до 2030 г., според Ли Шуо, анализатор от Greenpeace East Asia. Традиционните сектори като стоманата ще трябва да достигнат своя пик много по-рано, за да се освободи място за сектори като транспорта, които все още се развиват и догонват.

Фючърсите за желязната руда в Сингапур поскъпват с 3,8% до 153 долара на тон, най-високото ниво от 31 август. По-късно цената се смъкна до 148,20 долара. Фючърсите върху стоманена арматура и горещо валцувани рулони също поскъпват в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още