IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на долара засега спря, предстои ли обръщане на тенденцията?

След бързия си възход американската валута напоследък загуби значително от стойността си, а експерти говорят за обръщане на тренда

08:36 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

През тази година щатският долар отбеляза впечатляващо рали. Само преди две седмици той се търгуваше близо до 20-годишен връх. Но сега най-важната валута в света отслабва. Поради това някои валутни експерти вече говорят за обръщане на тенденцията при обменния курс на долара.

За причина на обрата се смята значителният спад на инфлацията в САЩ през октомври. Това накара много експерти да понижат очакванията си за степента на по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ. Нивото на лихвените проценти обаче определя и силата на дадена валута: колкото по-високи са лихвените проценти, толкова по-привлекателна става дадена валутна зона. Ако в бъдеще Фед повиши лихвените проценти по-малко от очакваното, обменният курс на долара би трябвало съответно да отслабне.

„Очакваме силното поскъпване на щатския долар да се обърне през 2023 г.", казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt Пол Макел, експерт по валутните въпроси в най-голямата британска банка HSBC. Главният валутен анализатор на Deutsche Bank Джордж Саравелос изразява подобно мнение: „Търговски претегленият долар определено е преминал своя връх". Става дума за обменния курс на долара спрямо кошница от други основни валути. В края на септември доларовият индекс все още достигаше 114 пункта, но оттогава спадна до 107 пункта.

Очакваме силното поскъпване на щатския долар да се обърне през 2023 г.
Пол Макел
експерт по валутните въпроси в най-голямата британска банка HSBC

Според Саравелос през следващата година водещата световна валута ще бъде подложена на затруднения. Въпреки това той не вижда ясна низходяща тенденция при долара, докато не се появят ясни признаци, че инфлацията в САЩ отново намалява значително - и по този начин натискът за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от страна на Фед намалява.

Обменният курс на долара е от огромно значение за световната финансова система. Например много страни с бързо развиваща се икономика са задлъжнели в американска валута. Поради това дълговото им бреме се увеличава, когато доларът укрепва, и намалява, когато зелената валута губи стойността си. Освен това много цени на суровини, като тези на петрола и газа, се определят в долари. Поради това по-ниският обменен курс на долара може да потисне донякъде инфлацията в еврозоната.

Досега през тази година доларът се влияеше от два основни фактора. Първо, Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти много повече, отколкото повечето експерти очакваха. Това се дължеше на факта, че данните за инфлацията продължиха да нарастват изненадващо силно.

Освен това високата степен на несигурност по отношение на по-нататъшното икономическо развитие, инфлацията и лихвените проценти подкрепи долара, който е особено търсен като най-сигурното убежище по време на криза. Въпросът сега е дали и двата фактора ще продължат да се прилагат.

По-малко стимули от страна на Фед

Експертът от HSBC Пол Макел предполага, че американската валута вече няма да бъде силно подкрепяна от повишаването на лихвените проценти от страна на Фед. Освен това едва ли е останал някакъв потенциал за изненада, който би могъл да има положителен ефект върху зелената валута. Фед вече повиши основните лихвени проценти шест пъти през тази година - от 0,25% в началото на годината до 4%.

 Така че скокът беше изключително силен. Междувременно потенциалът за растеж вече не е толкова голям. Американската банка Goldman Sachs прогнозира, че основният лихвен процент ще достигне връх от 5,25% в средата на следващата година. Въпреки това постепенното увеличение от 4 на 5,25% ще бъде много по-малко от скока от 0,25% до сегашното равнище.

„С увеличение от 0,75 процентни пункта ЕЦБ би могла да изпрати сигнал, че тенденцията на инфлацията в еврозоната - за разлика от САЩ - все още не се е забавила.
Кристиан Келер
главен икономист на Barclays

Положителният ефект за долара може да бъде по-малък и поради факта, че за разлика от началото на годината Фед вече не може да повишава лихвените проценти по-агресивно от други централни банки, като например Европейската централна банка (ЕЦБ). Поради това доларът вече няма да бъде по-привлекателен в сравнение с други валути.

Последна актуализация: 07:03 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още