IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ликвидни акции на БФБ поскъпнаха и поевтиняха най-силно през 2022 г.?

"Чайкафарма" е лидер по оборот, "Еврохолд" - по брой изтъргувани акции, а "Агрия Груп Холдинг" - по брой сделки

11:18 | 04.01.23 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

Изпратихме 2022 г. - още една година, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени. След като тя вече е история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2022".

Акциите на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД са най-силно поскъпналите от състава на индекса на най-ликвидните книжа на Българската фондова борса (БФБ) BGBX40 за 2022 г. Акциите на компанията поскъпват с 85,9% за годината, показват данни на Investor.bg на базата на търговията на БФБ. За сравнение, основният индекс SOFIX се понижава с 5,37% за 2022 г., а BGBX40, от който дружеството е част - с малко над 3%.

Лидерът по ръст на цената на акциите за полугодието на 2022 г.  производителят на торове „Неохим“, остава на второ място с повишение от 80,53%.

На трето място е „Агрия Груп Холдинг“ със 77,4% ръст, следвана от „Сирма Груп Холдинг“ със 70,45% и „Централна кооперативна банка“ (ЦКБ) с 56,19%. В топ 10 по ръст на цената влизат още акциите на „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ), „Зърнени храни България“, „Софарма имоти“ и  „Телематик Интерактив България“, чиито акции дебютираха на БФБ през март.

Разместването на лидерите по ръст на цената на акциите в сравнение с 2021 г. е обусловено от средата

„Агрия Груп Холдинг“ е единствената компания, която се нарежда сред най-поскъпващите най-ликвидни акции на БФБ и през 2022 г., и през 2021 г. При останалите има коренна промяна, която не е изненадваща. Докато през 2021 г. в челото на групата на акциите с ръст на цената бяха „Алтерко“, „Илевън Кепитъл“, „Доверие Обединен Холдинг“, „ФеърПлей Пропъртис“ и "БФБ-София", войната и геополитическата обстановка като цяло, инфлацията, ръстът на лихвите, забавянето на икономиката и очакването на рецесия поставят друг акцент в търговията с ценни книжа.

Динамиката на цените на природния газ е основен двигател на поскъпването на акциите на „Проучване и добив на нефт и газ“ и „Неохим“. Пазарната оценка на предприятието за торове се понижаваше в един момент през годината заради силния ръст на цените на основната му суровина за производство, но облекчаването на съмненията около доставките и цените в периода на активната му работа, ръстът на цените на торовете и силното увеличение на приходите и печалбата на предприятието обърнаха тренда.

При „Агрия Груп Холдинг“ цените на храните и снабдяването с основни храни е основен двигател на повишенията, а при банките – перспективите за печалбите им предвид увеличаването на лихвите, което бързо достигна до кредиторите.

Интересно е присъствието на „Сирма Груп Холдинг“ в тази група, въпреки че технологичните акции тази година изостават в световен мащаб заради кризата и срива на световните пазари. Дружеството през 2022 г. изплати дивидент на акционерите за втори път, откакто е публично, продаде дял от дъщерната компания „Сирма Ей Ай“ и се активизира на пазара на сливания и придобивания с няколко сделки. Предстои през 2023 г. дъщерно дружество на холдинговата компания да продаде своя миноритарен дял в „Сирма Ей Ай“, като сред купувачите е и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Най-силно поскъпващите акции за 2021 г. са сред най-губещите през 2022 г.

Най-губещите акции от индекса BGBX40 са „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ със спад от 27,1% и „Еврохолд България“ с 26,83. Следват „Монбат“ с 21,69% и „Доверие Обединен Холдинг“ с 21,65%. В топ 10 по понижение на цената са „Корадо-България“ с 19,74%, „Алтерко“ с 16,94%, „ЕМКА“ с 14,75%, „Илевън Кепитъл“ с 14,52% и „Албена“ с 13,55%.

Не е изненадващо присъствието в този списък на технологичните компании, подобно на представянето на технологичните компании на световните пазари, както и на индустриални компании и износители. При някои от тях вече се вижда забавяне на продажбите като последствие от общото забавяне на световната икономика и опасенията за предстояща рецесия през 2023 г.

Със спадове между 5 и 10% годината приключват акциите на големите индустриални групи „Стара планина холд“ и „Индустриален Капитал Холдинг“, както и „Индустриален Холдинг България“.

От акциите в основния индекс SOFIX „Неохим“, „Сирма Груп Холдинг“ и ЦКБ оформят челната тройка на най-поскъпващите, следвани от ПИБ с 24,38% ръст, „Адванс Терафонд“ с 10,76%, „Холдинг Варна“ с 3,83% и „Фонд за недвижими имоти България“ с 1%.

От акциите в SOFIX „Телелинк“ е най-губещата, следвана от „Еврохолд“, „Доверие Обединен Холдинг“ с 21,65%, „Алтерко“, „Химимпорт“, „Елана Агрокредит“ и „М+С Хидравлик“.

„Чайкафарма“ е лидер по оборот и в BGBX40, и от всички търгувани акции с над 95,9 млн. лева за 2022 г. „Еврохолд“ е на първо място по обем изтъргувани акции с над 17,5 млн. броя, а "Агрия Груп Холд" - по брой сделки с 5754 броя.

„Чайкафарма“ остава и компанията с най-голяма пазарна капитализация в BGBX40 – над 1,1 млрд. лева, следвана от „Софарма“ с почти 601,2 млн. лева, „Спиди“ с над 548,5 млн. лева, „Еврохолд“ с 468,9 млн. лева и „Алтерко“ с 370,8 млн. лева. В топ 10 по пазарна капитализация от BGBX40 влизат още „Градус“, „М+С Хидравлик“, ПИБ, „Холдинг Варна“ и „Адванс Терафонд“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още