IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът ще усети и меда, и жилото от повторното отваряне на Китай

Ефектът от насърчаването на търговията и инвестициите може да бъде отслабен заради риска от увеличение на инфлацията заради поскъпването на суровините

13:25 | 24.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бързото повторно отваряне на китайската икономика след COVID блокадите подобрява перспективите пред глобалните инвеститори, които искат да оставят след себе си една от най-лошите години за пазарите. Това обаче може и да подхрани инфлационния натиск, който централните банкери се надяват да отслабне, пише Ройтерс.

Въздействието на повторното отваряне на втората по големина икономика в света върху финансовите пазари, засегнати от сериозни спадове през миналата година заради ръста на лихвите и инфлацията, е критично.

Без съмнение обаче, представянето няма да е гладко. Случаите на COVID, смъртните случаи и икономическият удар върху Китай от разпространението на инфекциите предстои да се проявят, а цените на суровините вече се покачват, което увеличава рисковете от ускоряване на инфлацията.

Засега инвеститорите са фокусирани върху позитивите и очакват повече стимулиращи мерки от страна на Пекин, както и че здравната криза и икономическият удар върху Китай ще достигнат връх през първото тримесечие.

Повторното отваряне на Китай засега изглежда примамливо, с доста кредитни и фискални стимули, които Пекин налива в системата, пояснява Едуард ал-Хюсейни, старши лихвен и валутен анализатор в Columbia Threadneedle, която управлява активи на стойност 546 млрд. долара. „Този стимул намира своето място в глобалните цени на активите“, допълва той.

Повторното отваряне на Китай също облекчава рисковете от рецесия. Goldman Sachs очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 0,6% тази година. Предишната прогноза на банката предвиждаше свиване на брутния вътрешен продукт (БВП).

Китайското търсене "ще компенсира тази история на Запад...", че потребителското търсене и бизнес разходите се забавят, тъй като лихвените проценти се повишават, коментира Крис Иго, главен инвестиционен директор за основни инвестиции в AXA Investment Managers.

Развиващите се пазари, за които се смята, че се възползват от туризма и търговските връзки с Китай, са в горната част на списъка на инвеститорите за покупки. Фаворит за Ал-Хюсейни и други инвеститори е тайландският бат. Той се повиши до най-високата си стойност от март и е нараснал с около 5% от началото на декември.

Китайските туристи са от решаващо значение за тайландската икономика, като представляват една четвърт от годишните посетители на Тайланд преди пандемията.

Amundi, водещият инвеститор в Европа, смята, че отварянето на Китай може да ознаменува "повратна точка" за акциите на нововъзникващите пазари - търговия, която също се предпочита от инвестиционния институт към BlackRock, най-големият мениджър на активи в света.

Печалбите на компаниите в Малайзия, Сингапур и Тайланд също трябва да получат тласък, казва Goldman Sachs.

Друг фаворит на инвеститорите е водещият производител на мед Чили. Чилийското песо поскъпва със 7% от началото на декември, тъй като цените на медта скочиха до 9 хил. долара тази седмица за първи път от юни.

Австралийският долар, движен от суровините, също може да се повиши допълнително, казва фонд мениджърът на BlueBay Asset Management Джанбо Хоу.

Положителни очаквания има и за акциите на компании, свързани с туризма и свободното време. Преди пандемията Китай беше най-големият пазар на изходящ туризъм в света. Китайските потребители буквално ще тичат към летищата и „ще напуснат страната възможно най-бързо, защото искат да пътуват“, казва Алисън Шимада, ръководител общи нововъзникващи пазари в Allspring Global Investments.

Пътуванията на китайците може да са от полза за акциите на европейските компании от индустрията на луксозните стоки, които бяха ударени заради спада на китайското потребление след началото на пандемията. Според UBS потреблението на луксозни стоки от китайците представлява 17% от продажбите в сектора спрямо 33% през 2019 г.

Очаква се тласъкът на световния растеж от повторното отваряне на Китай да навреди на долара-убежище, но да е от полза за еврото. Китай е водещият търговски партньор на Европейския съюз (ЕС) с около 16% от цялата търговия със стоки. Анализаторите на Barclays смятат, че забавянето на Китай е отговорно за повече от половината спад на еврото спрямо долара миналата година.

Опасенията, свързани с инфлацията, обаче остават. Китай е водещият световен вносител на петрол и много други суровини. Цените на петрола се повишиха с 10% от средата на декември до почти 84 долара.

„Едно нещо, към което трябва да сме чувствителни, е дали възстановяването в Китай допринася за глобалния инфлационен натиск“, казва Иго от AXA. Той добавя, че отварянето на страната може да накара Европейската централна банка да повиши лихвите за по-дълго време, тъй като инфлацията в еврозоната до голяма степен се дължи на енергоносителите.

Надеждата е, че икономическото забавяне извън Китай ще компенсира нарастващото търсене на суровини и ще смекчи въздействието върху инфлацията.

Goldman Sachs изчислява, че връщането към нормалното поведение при пътуване и транспортиране в Китай може да повиши потреблението на петрол с 1,5-2 млн. барела на ден, но по-бавният растеж в световен мащаб означава, че цените на петрола няма да достигнат върховете от 2022 г. от близо 140 долара.

„Покачването на лихвените проценти наистина започва да оказва желаното въздействие върху инфлацията в този момент, което според мен трябва да продължи през цялата година, дори и с повторното отваряне на Китай“, заключава Джейсън Прайд, главен инвестиционен директор частно богатство в Glenmede.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още