IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на облигации се възстановява силно

Страховете на инвеститорите от инфлацията избледняват

11:34 | 14.01.23 г. 1
Samuel Corum/Bloomberg
Samuel Corum/Bloomberg

Глобалните пазари на облигации отчетоха мощен отскок през първите две седмици на 2023 г., което разпалва надеждите на инвеститорите, че миналогодишното отстъпление при инструментите с фиксиран доход е приключило.

Облигациите са напът да постигнат най-доброто си представяне през януари от повече от три десетилетия, подтикнати от нарастващото убеждение, че инфлацията е достигнала своя връх и от двете страни на Атлантика, пише FT.

Индексът Bloomberg Global Aggregate, широк измерител на глобалния фиксиран доход, е донесъл 3,1% възвръщаемост досега този месец. Ако това продължи до края на януари, това ще бъде най-голямото повишение, регистрирано през първия месец на годината, откакто се води статистика (1991 г.).

Индексът падна с повече от 16 процента през 2022 г.

„Миналата година беше исторически лоша, но има всички признаци, че тази ще бъде много по-добра за инвеститорите в облигации. Растежът се забавя, инфлацията намалява и ние сме уверени, че пикът в лихвените проценти вече е оценен от пазарите“, коментира Ричард Макгуайър, стратег фиксиран доход в Rabobank.

Инвеститорите залагат, че Федералният резерв и Европейската централна банка ще се движат по-бавно тази година в усилията си да укротят растящите цени. И двете централни банки помогнаха за преобръщането на дълговите пазари миналата година, като повишиха лихвените проценти с безпрецедентно темпо.

В същото време призракът на задаващата се рецесия може да намали апетита към по-рискови активи като акции и вместо това да привлече големи парични потоци към по-безопасния държавен дълг с висок рейтинг.

Доходността от 10-годишните държавни облигации на САЩ е паднала до 3,46 процента от 3,83 процента в края на 2022 г., което отразява скока на цената на книжата. Доходността от 10-годишните облигации на Германия, бенчмарк за еврозоната, е спаднала от 2,56% на 2,10% през същия период.

Данни от първата седмица на януари показват, че инфлацията в еврозоната се забавя по-бързо от очакваното миналия месец заради спада на цените на енергоносителите. Това спомага за глобалното рали на облигациите. Потвърждението от тази седмица, че инфлацията в САЩ е нараснала с най-бавния си темп от повече от година през декември помага за затвърждаване на ръстовете.

Инвеститорите започнаха годината със залози, че Фед ще намали лихвените нива по-късно през 2023 г., тъй като икономиката на САЩ се забавя, въпреки многократните изявления на служители на централната банка, че може да се наложи разходите по заемите да останат високи за известно време, за да се ограничи инфлацията.

Дори да не се стигне до намаления на лихвите, някои инвеститори твърдят, че забавящата се инфлация намалява несигурността около последващи големи увеличения на лихвените нива, което би трябвало да е от полза за по-дългосрочните облигации, както и за по-рисковите видове дълг.

„Фед в крайна сметка ще стигне до плато“, казва Стивън Ейбрахамс, ръководител на стратегията за фиксиран доход в Amherst Pierpont. „В определен момент тази година големи промени във фондовете на Фед ще бъдат изключени, което би трябвало значително да намали нестабилността на лихвените проценти. И тъй като колебливостта на курса намалява, рисковите активи, обезпечените с ипотека ценни книжа и корпоративните кредити трябва да се представят добре“, прогнозира той.

Съществува също широко разпространена надежда, че облигациите ще възвърнат традиционната си роля на убежище при икономически спад и ще спечелят, ако капиталовите пазари пострадат. Това ще отбележи прекъсване на синхронизираните разпродажби през 2022 г., когато пазарът на дългови инструменти се срина, въпреки че борсовият индекс MSCI All-World загуби почти 20 процента.

„Много рядко е да има голям спад както за акциите, така и за облигациите, а миналата година беше първият път от 1974 г. насам, когато и двата пазара вървяха надолу“, коментира Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management. Той посочва, че обикновено на следваща година има отскок, като вероятно тази година няма да е изключение. Според него „това време не е най-доброто, но не е и най-лошото“.

Други долавят полъх на самодоволство във възраждането на пазара на облигации. Според Марк Даудинг, главен инвестиционен директор в BlueBay Asset Management, вярата на пазарите, че лихвените проценти наближават своя връх и предстоят намаления, е в противоречие с настояването на централните банкери, че ще направят всичко необходимо, за да потушат инфлацията.

„Съмняваме се, че сравнително силните пазарни условия в началото на 2023 г. могат да се запазят твърде дълго“, посочва Даудинг, като добавя, че е загрижен от интерпретацията на пазарите, че не е нужно да обръщат внимание на централните банкери. „Това може да изглежда самодоволно и ние научихме през 2022 г. колко бързо могат да се променят основните условия“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
60:40 target 0.4 https://tradingeconomics.com/rubnok:cur
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още