IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто напредва спрямо златото и това са добри новини за икономиката

Металът може да поскъпне до 30 долара за тройунция с нужната комбинация от фактори, но може и да поевтинее, ако настъпи рецесия в САЩ или в глобален план, изтъква експерт

21:20 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Среброто се представя по-силно от златото на пазара през последните три месеца, а ролята му на индустриален и благороден метал може да го отведе по пътя към още по-високи цени, пише Barron’s.

От 31 октомври до 31 януари цените на фючърсите върху среброто на Comex се повишават с почти 25%, изпреварвайки покачването при златото с почти 19% - „статистически необичайно ниво, което показва, че пазарът на благородни метали е възходящ по отношение на глобалния икономически растеж през 2023 г.“, пише Никълъс Колас, основател на DataTrek Research, в доклад от 25 януари.

Той посочва, че среброто е преди всичко промишлен метал, докато златото се използва главно като инвестиция и за бижута - така че по-доброто представяне на цените на среброто подкрепя идеята, че "глобалната икономика е в по-добра форма, отколкото се опасявахме в средата на 2022 г." Колас приписва това основно на повторното отваряне на Китай и казва, че това се „оформя като централна инвестиционна тема“ за първите месеци на тази година.

Голяма част от шума около икономическото отваряне на Китай се съсредоточи върху петрола и перспективите за по-високо търсене на енергия, временно повишавайки цените на суровия петрол до най-високите им нива от ноември.

Много промишлени метали също записаха ръстове, тъй като ограниченията, свързани с Covid-19, бяха облекчени в Китай, най-големият потребител на метали в света. Фючърсите върху медта и желязната руда на Comex поскъпват с почти 11% през януари.

Превъзходството на среброто спрямо златото през последните три месеца се дължи „главно на реално или възприемано бъдещо търсене на сребро поради фактори като повторното отваряне на Китай и други бавно пробуждащи се икономики, ограниченията в предлагането и очакваното увеличение на общото търсене“, заяви Майкъл Куджино, президент и портфолио мениджър на групата фондове Permanent Portfolio.

Увеличението при търсенето на сребро се очаква да бъде генерирано не само от конвенционалните промишлени нужди, като строителство и технологии, но и от глобалния тласък към производство на чиста енергия и свързани стоки като електрически превозни средства, смята Куджино.

Това обаче не е всичко.

Майкъл Гайед, портфолио мениджър на ATAC Fund Family, посочва, че има и „по-широки рискови настроения, които са налице в световен мащаб“. Той отбелязва силното представяне на развиващите се пазари; на акциите на компании в САЩ, произвеждащи стоки, които не са от първа необходимост; на суровините като цяло заради очаквания ръст при търсенето на жилища.

Като се има предвид всичко това, движението в посока нагоре на цените на индустриалните метали досега тази година се дължи само отчасти на възстановяването на Китай, изтъква той.

Стойността на среброто като благороден метал също е вероятно да подкрепи цените. Фючърсите върху среброто на Comex се установиха на цена от 23,609 долара за тройунция на 1 февруари.

Според Кийт Уайнър, основател и главен изпълнителен директор на Monetary Metals, за по-високата цена на среброто роля има и валутният пазар.

Пътят на цената на среброто е по-висок, защото щатският долар ще продължи да губи стойност, казва Уайнър. Цените на т.нар. парични метали – злато и сребро – са „обратни на долара“, обяснява той.

През последните три месеца и златото, и среброто поскъпнаха, докато доларовият индекс на ICE загуби над 8%.

Ако Китай продължи да се отваря отново и няма глобална рецесия или значителна рецесия в САЩ или Европа, Куджино казва, че факторите търсене и предлагане могат да бъдат „попътен вятър за цените на суровините“. Паричната политика също може да се превърне в попътен вятър, смята той. В сряда Федералният резерв повиши лихвения процент с четвърт пункт, отбелязвайки забавяне след увеличението с половин пункт през декември.

Според него цената на среброто може да достигне 30 долара за тройунция с правилната комбинация от фактори, но металът може да поевтинее и до диапазона 10-20 долара, ако настъпи значителна глобална рецесия или рецесия в САЩ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още