IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите чакат още икономически данни, които да потушат страховете им

Всички погледи са насочени към индекса на потребителските цени, който ще бъде публикуван във вторник

17:30 | 12.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Година откакто Федералният резерв на САЩ започна най-агресивния си цикъл на повишаване на лихвените проценти от десетилетия насам, фондовата борса в САЩ се намира на прага на преломен момент, като нервните инвеститори се нуждаят от успокоение повече от всякога на фона на сянката на рецесията, пише Bloomberg.

Индексът S&P 500 се срина с повече от 4% миналата седмица, записвайки най-големия си спад от септември, когато колапсът на SVB Financial Group сигнализира за допълнителни рискове относно финансовата система. Междувременно се дискутират въпроси относно политиката на Фед, тъй като централната банка навлиза в периода на затишие преди заседанието след две седмици.

Тъй като служителите на Фед мълчат, всички погледи са насочени към индекса на потребителските цени, който ще бъде публикуван във вторник. Данните за работните места от миналата седмица показаха, че инфлацията може да се охлади.

„Налице е повишена чувствителност сред инвеститорите към данните за индекса на потребителските цени, особено като се има предвид случващото се в банковия сектор и опасенията, че цикълът на покачване на лихвените проценти на Фед започва да оказва влияние върху цялата икономика“, коментира Юн-Ю Ма, главен инвестиционен стратег в BMO Wealth Management.

S&P 500 е изтрил над 9% от стонността си, откакто Фед започна да затяга политиката през март 2022 г. Източник:  Bloomberg S&P 500 е изтрил над 9% от стонността си, откакто Фед започна да затяга политиката през март 2022 г. Източник: Bloomberg

Очаква се докладът за индекса на потребителските цени да даде допълнителни доказателства за отслабващия инфлационен натиск, като анализаторите залагат на годишен темп на растеж от 6% през февруари, което би представлявало спад спрямо 6,4-те процента през януари.

Ако прогнозата бъде потвърдена, това може да засили залозите на пазара на суапове, че Фед ще прекрати кампанията си на затягане на паричната политика около средата на годината и ще намали лихвите до края на годината, поставяйки основата за възстановяване на акциите през втората половина на 2023 г.

Рискови времена

Последните близо 12 месеца бяха особено тежки за акциите, тъй като Фед агресивно започна да повишава лихвите в опит да охлади инфлацията. Това отблъсна инвеститорите от технологичните акции, като индексът Nasdaq 100 изтри 33% от стойността си, записвайки най-големия годишен спад от 2008 г. S&P 500 също отчете най-големия си годишен спад от глобалната финансова криза насам, понижавайки се с 19%.

Акциите поскъпнаха в началото на 2023 г., но оттогава се колебаят, като S&P 500 по същество остава без промяна в стойността.

Така че новите икономически данни носят много риск. Всеки признак, че инфлацията остава упорито нажежена, може да възобнови залозите за по-яростен подход от страна на Фед, оказвайки натиск върху много от търгуваните на борсата компании, включително тези от сектора на технологиите.

В края на миналата седмица трейдърите намалиха залозите на пиковата лихва на Фед до приблизително 5,3% в средата на годината от 5,7% през септември само няколко дена по-рано. Тази промяна подхранва най-големия спад в доходността по 2-годишните държавни облигации от 2008 г. насам. Трейдърите също сега очакват увеличение на референтната лихва с 25 базисни пункта вместо с 50 базисни пункта от сегашния диапазон 4,5%-4,75%.

„Данните за работните места, заедно с индекса на инфлацията и решението на Фед за лихвените проценти ще дадат на инвеститорите ясна представа за това как ще изглежда пътят на Фед към ценова стабилност“, изтъква Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

Ключовият въпрос, пред който е изправен Wall Street, е колко близо е Фед до прекратяване на повишаването на лихвените проценти – момент, който исторически е осигурявал двуцифрена възвръщаемост при акциите.

„Това е много нервен пазар, но лекарството на Фед работи“, посочва Ерик Дитън, президент и управляващ директор на The Wealth Alliance. Отнема от една до две години, за да се филтрират повишенията на лихвените проценти „през икономиката, така че следващите няколко месеца вероятно ще бъдат трудни за инвеститорите в акции“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още