IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Джанет Йелън потушиха тревогата сред инвеститорите на Wall Street

Въпреки това показателят, измерващ представянето на кредиторите в S&P 500, се понижи с 1,2% до най-ниското си ниво от ноември 2020 г.

23:02 | 23.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Коментарите на американския министър на финансите Джанет Йелън внесоха оптимизъм сред инвеститорите на Wall Street, потушавайки тревогата относно състоянието на банковата система на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,23% до 32 105,25 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,3 на сто до 3948,72 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 1,01% до 11 787,4 пункта.

Йелън заяви пред Конгреса, че ще бъдат взети мерки за запазване на депозитите на американците на фона на опасенията относно стабилността на банковата система заради скорошните фалити.

„Използвахме важни инструменти, за да действаме бързо, като предотвратим по-нататъшно разпространение. Това са инструменти, които можем да използваме отново“, заяви Йелън по време на изслушване. „Твърдите мерки, които предприехме, гарантират, че депозитите на американците са в безопасност. Разбира се, ние ще бъдем готови да предприемем допълнителни действия, ако е необходимо“, добави още тя.

Пазарите реагираха и на решението на Федералния резерв да увеличи с още 25 базисни пункта основния си лихвен процент, като сигнализира, че ще продължи да увеличава лихвите въпреки сътресенията в банковия сектор. След двудневно заседание Федералната комисия за отворените пазари е решила да повиши референтния лихвен процент по федералните фондове до диапазон от 4,75% до 5%, което е най-високо ниво от 2007 г. насам.

В изявление на комисията се посочва, че банковата система на САЩ е „стабилна и устойчива“, но че „степента“ на икономическите ефекти от последните сътресения е „несигурна“. „Последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса и ще натежат върху икономическата активност, наемането на работа и инфлацията“, казва комисията.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 23 март. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 23 март.

Малко след това, по време на традиционната пресконференция, управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка на САЩ ще използва всички свои инструменти, за да защити банковата система. „Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност. Ние ще продължим да наблюдаваме отблизо условията в банковата система и сме готови да използваме всички наши инструменти, ако е необходимо, за да я поддържаме безопасна и стабилна“, казва Пауъл, цитиран от CNBC.

Все пак тревогата сред трейдърите относно състоянието на регионалните банки не е напълно потушена. Индексът KBW Regional Bank се понижи с 3% в четвъртък. Междувременно показателят, измерващ представянето на кредиторите в S&P 500, се понижи с 1,2% до най-ниското си ниво от ноември 2020 г., съобщава Ройтерс.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,421% и 3,692%.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,26% спрямо кошница от конкурентни валути до 102,61 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1,04% до 75,89 долара за барел. Фючърсите върху американски лек петрол WTI поевтиняха с 1,16 на сто до 70,08 долара за барел.

Златото поскъпна до 1995,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
12:00 The Mexican peso crisis was a currency crisis sparked by the Mexican government's sudden devaluation of the peso against the U.S. dollar in December 1994, which became one of the first international financial crises ignited by capital flight.The Mexican treasury began issuing short-term debt instruments denominated in domestic currency with a guaranteed repayment in U.S. dollars, attracting foreign investors.https://***.youtube.com/watch?v=IPCOdaNWb3M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още