IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи с финален спринт иначе слаба седмица 

Силните финансови данни за тримесечието, особено от Apple, както и данните за пазара на труда, подкрепиха Нюйоркската фондова борса в петък

23:19 | 05.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

В петък акциите на САЩ прекъснаха четиридневната си серия от понижения, тъй като възстановяването на акциите на закъсалите регионални банки и рязкото увеличение на стойността на книжата на Apple Inc. предизвикаха рязко покачване на основните индекси. Въпреки това петъчните печалби не бяха достатъчни, за да заличат седмичните загуби на S&P 500 и Dow, които отбелязаха най-голямото си седмично понижение от седмицата, приключила на 10 март, като спаднаха съответно с 0,8% и 1,2% според данните на FactSet. Nasdaq Composite постигна незначителен седмичен ръст от 0,1%. За петъчната сесия S&P 500 спечели 75 пункта, или 1,9%, за да завърши на ниво от 4136,25 пункта. Dow спечели 546,64 пункта, или 1,7%, до 33 674,38 пункта. Междувременно Nasdaq Composite напредна с 269,01 пункта, или 2,3%, до 12 235,41 пункта.

Силните финансови данни за тримесечието, особено от Apple, подкрепиха Нюйоркската фондова борса в петък. Американската технологична компания отчете втори пореден спад на тримесечните си продажби. Въпреки това спадът беше едва малко повече от два пъти по-малък от опасенията. Приходите на Apple от нейния iPhone всъщност нараснаха с изненадващите 1,5% до 51,33 млрд. долара.

„Седмицата беше трудна за фондовия пазар, а проблемите на американските регионални банки повишиха фактора на страха, но данните на Apple бяха наистина силни", заяви Питър Кардило, главен икономист в инвестиционния консултант Spartan Capital Securities.

57 млрд. долара

са изтрили от пазарната си капитализация 16 средни по големина банки от  миналия петък насам.


Акциите на регионалните банки в САЩ, които се сринаха в четвъртък след фалита на First Republic Bank и проблемите в Pacwest, също се възстановиха.

Книжата на Pacwest и Western Alliance на моменти поскъпнаха съответно с 80 и 40%. Акциите на конкуренти като Zion, Keycorp, First Horizon и Comerica също поеха нагоре. По този начин те компенсираха загубите си от четвъртък.

Медийна информация за възможна продажба на Western Alliance, която банката отрича, доведе до спад на акциите с 30% в четвъртък. По-рано конкурентът Pacwest изпадна в криза. В разговори с инвеститори той търси стратегически начини за излизане от ситуацията, очевидно опитвайки се да избегне съдбата на First Republic, която бе продадена на JP Morgan. 

От миналия петък насам 16 средни по големина банки са загубили над 57 млрд. долара от пазарната си капитализация според изчисления на Ройтерс. Регионалният банков индекс KBW се е понижил с малко над 30% през тази година. Само през този месец той загуби малко над 12%.

„Очевидно имаме ситуация, в която пазарът разглежда най-слабите звена след Silvergate, Silicon Valley Bank и First Republic", заяви експертът по финансови пазари Ръс Молд от брокерската компания AJ Bell.

Седмицата беше трудна за фондовия пазар, а проблемите на американските регионални банки повишиха фактора на страха, но данните на Apple бяха наистина силни
Питър Кардило
главен икономист в инвестиционния консултант Spartan Capital Securities

Освен това изненадващо добрите данни за пазара на труда в САЩ намалиха опасенията за рецесия след поредицата от повишения на лихвените проценти от страна на Фед. През април бяха разкрити 253 000 нови работни места извън селското стопанство. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха само 180 000. „Това е силен доклад. Той показва, че пазарът на труда е устойчив и оправдава последното повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта от страна на Фед", заяви Кардило от Spartan Capital Securities.

„Невероятно е, че пазарът на труда се развива добре", беше първоначалното заключение на икономиста Томас Гитцел от VP Bank. Федералният резерв на САЩ обаче може да се сблъска с дилема: Ако пазарът на труда остане силен, централната банка няма да може да намали лихвените проценти толкова лесно. „Фондовите пазари вече флиртуват с възможността за по-ниски лихвени проценти в близко бъдеще", казва експертът.

Акциите на технологичния концерн Apple поскъпнаха с почти 5% до най-високото си ниво от август 2022 г. Компанията спечели точки през първото тримесечие, особено със своя iPhone, който остава най-важният ѝ продукт, и по този начин се противопостави на спада на общия пазар на смартфони. Това доведе до цялостно подобрение на настроенията на фондовите пазари в САЩ. Освен това Apple повиши дивидента си и обяви по-нататъшно обратно изкупуване на акции за 90 млрд. щатски долара. Силните финансови данни за тримесечието, особено от Apple, подкрепиха Нюйоркската фондова борса в петък. Снимка: ЕРА Силните финансови данни за тримесечието, особено от Apple, подкрепиха Нюйоркската фондова борса в петък. Снимка: ЕРА

От друга страна, акциите на Microchip Technology поевтиняха с 1,2%. Разглеждайки тримесечните данни на производителя на полупроводници, анализаторите установиха рискове, свързани с високите запаси и търсенето. 

Книжата на доставчика на транспортни услуги Lyft поевтиняха с около 20%. Разглеждайки тримесечните данни на конкурента на Uber, Barclays заговори за неконкурентни цени. Според нея ситуацията може да се подобри едва след 2023 г. Lyft Inc. прогнозира скучно второ тримесечие, тъй като намаленията на цените в услугата при надпреварата с по-големия конкурент Uber за привличане на повече клиенти оказват влияние върху маржа. 

Цените на акциите на някои американски регионални банки, които се бяха сринали предишния ден, в някои случаи се възстановиха силно. Western Alliance например е нагоре с почти 50%. Акциите на First Horizon изостанаха значително, като се повишиха само с 8,86%. В четвъртък инвеститорите бяха шокирани от съобщенията, че Western Alliance и Pacwest обмислят продажби и евентуално увеличение на капитала. First Horizon отказва сливането си с канадската TD Bank. 

Златото е под силен натиск - цените на петрола се повишават

Очакванията за по-нататъшни повишения на лихвените проценти след силните данни за пазара на труда в САЩ оказаха натиск върху цената на златото. То поевтиня с почти две на сто до около 2015 долара за тройунция. 

В последно време суровината успя да реализира значителни печалби, след като беше намекнато за прекратяване на цикъла на повишаване на лихвените проценти. "Златото само по себе си не плаща лихви и по този начин печели от среда, характеризираща се с понижаващи се или ниски лихвени проценти", заяви пред Handelsblatt експертът по суровини Александър Цумпфе от компанията за търговия с благородни метали Heraeus.

Междувременно цените на петрола се повишиха. Анализаторите говореха за чисто графично възстановяване след три седмици на загуби. Правят се опити да се компенсира неотдавнашният спад на цените, предизвикан от опасенията, свързани с лихвените проценти, банковото дело и търсенето, заяви Денис Кислер от BOK Financial.

Северноморският сорт Брент и американският сорт WTI поскъпнаха с около 3,5% до съответно 74,97 и 71,04 долара за барел (159 литра).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още