IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са нащрек за напрежение на пазара след посланието на Фед за лихвите

Европейските инвеститори в акции търсят по-големи печалби в акции с малка и средна капитализация

18:35 | 15.06.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ястребовото послание на Федералния резерв на САЩ на фона на подема на фондовите пазари поставя инвеститорите пред дилема - как да поддържат експозиция към поскъпващи активи, като същевременно се предпазят от възможните сътресения, които по-строгите парични политики могат да предизвикат.

Американската централна банка остави лихвите без промяна, но изненада всички със сигнала, че разходите по заемите вероятно ще се увеличат с още половин процентен пункт до края на тази година. Фед оправдава това с все още силната икономика и по-бавния спад на инфлацията, пише Ройтерс.

Много инвеститори вярват, че ръст на лихвите с още 50 базисни пункта – ако Фед сметне, че е необходим, сам по себе си е малко вероятно да спре силното поскъпване на американските акции. Благодарение на ръстовете на пазарите широкият борсов индекс S&P 500 вече е с 24% над миналогодишните дъна.

Централната банка вече повиши лихвите с 500 базисни пункта от миналата година и се смята, че е близо до края на своя цикъл на увеличаване на лихвените нива.

Някои инвеститори обаче се опасяват, че по-строгите парични политики увеличават вероятността за сътресения във финансовата система, подобни на кризата, която доведе до фалита на няколко банки тази година и предизвика седмици на нестабилност на финансовите пазари.

Въпреки че икономиката на САЩ е до голяма степен устойчива – ако оставим настрана банковата система, инвеститорите са предпазливи, що се отнася до области, които могат да са уязвими, тъй като лесните пари пресъхват. Сред потенциалните слаби места са бизнес имотите – вълна от просрочия може да има последици за банките и икономиката като цяло, както и за други сектори на кредитния пазар.

Джош Емануел, главен инвестиционен директор във фирмата за управление на инвестиции Wilshire, коментира, че се притеснява от растящия риск от кредитна криза.

Същевременно той казва и че е „опасно“ акциите да останат подценени, но признава, че стои настрана от активи, които биха могли да бъдат силно засегнати, ако стресът на пазара внезапно се увеличи.

Джеймс Сейнт Обин, главен инвестиционен директор в Sierra Investment Management, разширява позициите си в акции по време на борсовия подем, но планира да ги промени, ако тенденцията започне да се променя. Той остава нащрек за напрежение в банковата система, което според него може да бъде изострено от по-високи лихви за по-дълъг период от време и обърната крива на доходност. Така кредитирането е по-малко изгодно за банките.

„Колкото по-дълго кривата на лихвените проценти остава обърната, толкова по-голям натиск оказва това върху банковата система“, коментира той.

Подобно мнение изказва и главният изпълнителен директор на DoubleLine Capital Джефри Гундлах. Той препоръчва да се акцентира върху висококачествените облигации, тъй като нарастващата доходност ги прави по-евтини и по-привлекателни за инвеститорите.

Марк Хепенстъл, главен инвестиционен директор на Penn Mutual Asset Management, смята, че ралито на фондовия пазар може да разхлаби кредитните условия, което заплашва да влоши потребителските цени - нежелан резултат за борещия се с инфлацията Федерален резерв.

Разбира се, няма голяма гаранция, че по-високите лихвени проценти в крайна сметка ще пропукат нещо в икономиката - или че подобно събитие, ако се случи, би нанесло катастрофален удар на акциите. Джош Джамнър, анализатор в ClearBridge Investments, смята, че инвеститорите скоро ще започнат да се съсредоточават повече върху фундаменти, като например печалбите на компаниите, отколкото върху макроопасения като паричната политика и инфлацията.

Същевременно в Европа инвеститорите се насочват пак към акции с малка и средна капитализация, тъй като ниските оценки предизвикват дългосрочен интерес, въпреки че непосредствените икономически перспективи остават мрачни.

Индексът MSCI Europe SMID на европейските фирми с малка до средна капитализация се търгува близо до най-ниските нива от 2008 г. спрямо по-широкия пазар по отношение на оценките, вкл. съотношенията цена/печалба.

Въпреки че опасенията за икономическо забавяне остават, инвеститорите казват, че голяма част от риска е включен в цената на малките акции. Това означава, че спадът им ще е по-слаб в сравнение с големите акции, ако Европа изпадне в продължителна рецесия.

Най-големият мениджър на активи в Европа Amundi наскоро отбеляза, че клиентите му отново проявяват интерес към компаниите с малки и средни капитализации. Инвеститорите обаче подхождат доста избирателно.

Освен, че са по-циклични, малките акции са и по-малко ликвидни от големите, което е срещу тях, ако инвеститорите искат активи, подходящи за незабавна продажба.

Тревогата за наличието на кредити след банковите сътресения през март също остава. Акциите с малка и средна капитализация обикновено са по-чувствителни към кредитни кризи. Сливанията и придобиванията обаче са активни все още, като големи компании поглеждат към по-малки играчи в търсене на ниша, към която да се разширят.

Пробивът в генеративния изкуствен интелект насочи вниманието на инвеститорите върху акциите с мегакапитализация. Това насочва вниманието и към някои по-малки акции. Софтуерни компании със средна капитализация също ще се възползват, докато много малки и средни компании, които нямат ресурсите да инвестират в технологията, ще бъдат в неизгодно положение в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още