IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете залагат срещу еврото

Еврозоната едва ли ще може да се справи с още по-високи разходи по заемите, което дава предимство на долара

13:12 | 09.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хедж фондовете се настройват все по-негативно по отношение на еврото преди заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) през следващата седмица, на което ще се вземе решение за лихвите.

Хедж фондовете са се отказали от близо 90% от своите нетни дълги позиции в евро само за един месец поради засилването на спекулациите, че централните банкери  ще спрат агресивния цикъл на затягане на паричната политика, пише Bloomberg.

И икономистите, и пазарите са на практика разделени относно решението на ЕЦБ, като търговците оценяват на 40% шанса да има още едно повишение на лихвите с четвърт пункт.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната остава стабилна, но е доста над целта на ЕЦБ от 2%, а това е гаранция за поддържане на по-високи лихви. Отделно се увеличават признаците, че икономическият растеж в региона се влошава.

Всичко това осигурява благоприятна почва за залози срещу единната валута, която вече спадна с близо 5% от средата на юли в най-дългата поредица от седмични загуби от 2014 г. насам.

„Слабостта на еврото е оправдана – мисля, че ЕЦБ ще спре (с увеличаването на лихвите – б.ред.)“, коментира Джанет Муи, ръководител пазарни анализи в RBC Brewin Dolphin в Лондон.

Това е все по-разпространено мнение. Докато средната прогноза предвижда единната валута да завърши годината на ниво от 1,09 долара за 1 евро спрямо около 1,07 долара в момента, преди няколко седмици очакванията бяха за 1,12 долара. Това е най-бързото отклонение от прогнозите от повече от година.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Мнозина отиват по-далеч и предупреждават за по-дълбок спад и паритет с долара. HSBC Holdings Plc намали прогнозата си от 1,15 долара до 1,03 долара. Capital Economics смята, че еврото може да достигне стойност от 1 долар до края на годината - историческо ниво, което последно беше пробито в края на 2022 г.

Инвеститорите започват да се вслушват в тези прогнози. „Повечето хедж фондове вече имат мечи настроения спрямо еврото и бичи спрямо долара“, коментира Антъни Фостър, ръководител на валутната спот търговия с валути от Г-10 в Nomura International Plc.

Лесно е да се разбере защо оптимизмът избледнява. Икономиката на еврозоната едва избегна рецесията, а темпът на корпоративните фалити се удвоява.

Неотдавна пазарът залагаше, че САЩ ще изпаднат в рецесия, докато Европа ще успее да се измъкне от нея. Сега е обратното. Това води до поскъпването на долара на валутните пазари – индексът Bloomberg Dollar Spot отбеляза най-дългата си седмична поредица от печалби от създаването си през 2005 г.

Промяната в настроенията може да не е краткотрайна. „Данните за еврозоната постоянно изненадват негативно през последните месеци, особено в сравнение с данните в САЩ. В Германия данните са ужасни“, коментира Атанасиос Вамвакидис, ръководител на валутната стратегия в Bank of America Corp.

За да продължи да пада обаче, еврото ще трябва първо да пробие нивото от 1,05 долара - препятствие, от което валутата отскача вече няколко пъти тази година. Някои инвеститори освен това може да се изкушат да изтеглят печалбите от своите къси позиции,  а това ще поддържа нивото.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Пазарът също така не трябва да подценява решимостта на ЕЦБ да се бори с инфлацията. Увеличение на лихвите през следващата седмица ще подкрепи единната валута.

Ясно е обаче, че еврозоната едва ли ще може да се справи с още по-високи разходи по заемите. Това дава предимство на долара предвид по-голямата сила на икономиката на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още