IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За общото между инвестирането и тениса

И в двете има риск от поемане на твърде малко риск

14:18 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разбирането на разликата между контрола на риска и избягването му е от съществено значение за инвеститорите. Инвестирането, в основата си, се състои от понасяне на несигурност в преследването на атрактивна възвращаемост, пише за Financial Times Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател на Oaktree Capital Management.

Ако притежавате истинска проницателност, определени рискове могат да се поемат разумно и печелившо. Следователно контролът на риска се състои в отказ от поемане на рискове, които надхвърлят количеството, което можете да приемете, или такива, за които не сте добре възнаградени.

От друга страна, избягването на риска - или неправенето на нищо, когато резултатът е несигурен и потенциално отрицателен - обикновено представлява игнориране на възвръщаемостта. Готовността да понесем известни загуби е съществена съставка на инвестиционния успех. Накратко, има такова нещо като риск от поемане на твърде малко риск.

Един от начините да разберете по-добре това е като погледнете тениса, който предлага много подходящи сравнения с инвестирането. Както се вижда от турнирите от Големия шлем това лято, тенисистите трябва да поемат известен риск, за да се надяват на успех. Ако нито един от вашите сервизи не попадне извън полето, вероятно играете твърде предпазливо, за да спечелите. Но ако се опитвате да правите удари, които не стават всеки път, можете да надхвърлите себе си. Ключът е да има благоприятна връзка между печелившите и губещите удари. Нито максимизирането на печелившите, нито минимизирането на губещите е достатъчно. Всичко е в баланса.

Същото важи и за инвестирането. Когато се стремите към възвръщаемост доста над тази, която предлагат облигациите от инвестиционен клас, не е достатъчно да избягвате губещите; всъщност от време на време трябва да намирате (или създавате) победители. Като поемате повече риск обаче, не само очакваната ви възвръщаемост ще се увеличи, но и диапазонът от възможни резултати ще стане по-широк и лошите възможности ще станат по-лоши. Разширяването на вероятностните разпределения, докато се движите нагоре по кривата на риска, означава, че дори най-успешните инвеститори несъмнено ще допуснат загуби по пътя си. Въпросът е колко и колко лоши спрямо техните успешни удари.

Когато се опитвате да намерите подходящия баланс между търсенето на успешни ходове и избягването на губещите, важно е да запомните, че не е достатъчно да имате стратегия. Нуждаете се и от умение, за да я изпълните. Тенисът отново може да помогне да се обяснят по-големите последици. В статията на Чарлз Елис „Играта на губещия“, публикувана във Financial Analysts Journal през 1975 г., той посочва, че има два вида тенис игри. Професионалистите играят играта на победителя: те печелят чрез успешни удари. Тъй като играта им е до голяма степен под техен контрол, те обикновено могат да направят ударите, които искат, най-добрите от които печелят точки.

Но аматьорският тенис е игра на губещия: победител обикновено е човекът, който направи по-малко губещи удари. Ако можете просто да продължите да прекарвате топката над мрежата достатъчно дълго, в крайна сметка опонентът ви ще я удари извън корта или в мрежата. Аматьорът няма нужда от печеливши удари, за да спечели, и това е нещо хубаво, защото той или тя обикновено не е в състояние да направи надеждни такива.

Това има ясни паралели с инвестирането. Убеден съм, че някои инвеститори имат алфа - способността да печелят над пазарната възвръщаемост чрез умения или да постигат средна възвръщаемост, без да поемат целия типичен риск на други инвеститори, казва Маркс. С други думи, те могат да променят формата на вероятностните разпределения на техните възвръщаемости, така че да не са симетрични - частите, представляващи нежелани резултати, са по-малки от тези на добрите.

Разбира се, дори инвеститорите, способни да генерират алфа, не могат да имат перфектно представяне, точно както и най-добрите тенисисти допускат непредизвикани грешки. Ключът е да се създаде асиметрия - да има повече плюсове, отколкото минуси.

Точно както само няколко души имат таланта и решимостта да бъдат професионални тенисисти, само малък брой инвеститори могат постоянно да генерират алфа. Тези, които нямат тази способност, не трябва да очакват трайно да имат възвръщаемост над пазарната за поетия риск. Вярвам, пише авторът, че те биха били по-добре, ако се съсредоточат върху това да останат инвестирани и да следват индексите, които са донесли добра дългосрочна възвръщаемост през последния век.

Малкото инвеститори, които имат способността да генерират алфа, могат да го направят или чрез намаляване на риска, като същевременно жертват част (но по-малка – бел. прев.) от възвръщаемостта, или чрез увеличаване на потенциалната възвръщаемост с по-малко съответно повишаване на риска. Почти никой инвеститор не притежава способността да произвежда и двете форми на алфа.

Правилният избор между тези два подхода - по-малко губещи удари или повече печеливши - зависи от уменията на инвеститора, стремежа за възвръщаемост и толерантността към риска. Както при много неща в инвестирането, тук няма правилен отговор. Просто избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още