IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само срив на фондовия пазар може да спаси облигациите, според Barclays

Икономистите от банката очакват Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите поне още веднъж

08:30 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции най-накрая спряха спада си в четвъртък, след като данни показаха забавяне на растежа на работните места. Това облекчи опасенията относно посоката на паричната политика на Федералния резерв и сложи край на скока в доходността на облигациите.

Анализатори от Barclays предупреждават обаче, че пазарът на облигации вероятно ще продължи с разпродажбите, което има потенциал да понижи и цените на акциите, пише Ройтерс.

„Не виждаме катализатор, който да е способен да спре кървенето“, пишат стратезите на банката в бележка.

Икономистите от Barclays все още очакват, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите поне още веднъж. Те са на мнение, че пазарите на облигации са ценообразували твърде много намаления. В резултат на това лихвените стратези непрекъснато призоваваха клиентите на Barclays да заемат къси позиции спрямо облигациите.

„След като доходността по десетгодишните облигации достигна 4,6%, ние станахме неутрални по отношение на продължителността. Облигациите не са убедително евтини, но поне изглеждат на справедлива цена“, посочват анализаторите от банката.

Стратезите изтъкват два ключови фактора, поради които облигациите поевтиняват: режимът на по-високи лихви за по-продължителен период от време, който Фед възприе, и повишаването на срочната премия поради влошаването на фискалната ситуация в САЩ.

Те са категорични, че Фед няма да се намеси, за да спаси пазара на облигации.

„Според нас има малък шанс Фед внезапно да спре количественото затягане и още по-малък да рестартира количествените облекчения. Освен всичко друго, това би било контрапродуктивно. Паричната политика внезапно ще стане много по-малко рестриктивна, докато икономиката все още расте силно, а инфлацията е далеч от 2%. Това е рецепта за постигане на още по-висока доходност“, посочват икономистите.

„Единственият начин, по който Фед би могъл да помогне, е да увеличи лихвите толкова агресивно, че пазарите да са убедени, че рецесията е неизбежна и да започнат да купуват по-продължителните високи лихви. Това обаче също е изключително малко вероятно. Фед вероятно просто ще запази курса“, допълват анализаторите от банката.

Ситуация, при която лихвените проценти по ипотечните кредити са близо 8%, а доходността по дългосрочните американски облигации е почти 5%, може значително да отслаби икономиката. Това ще донесе облекчение на пазара на облигации, въпреки че стратезите на Barclays казват, че това няма да се случи „достатъчно бързо“.

Всички тези фактори са в основата на очакванията, че само рязко понижение на рисковите активи може да подкрепи пазара на облигации в момента. От Barclays твърдят, че „мащабът на разпродажбата на облигации е толкова зашеметяващ, че акциите са вероятно по-скъпи, отколкото преди месец, от гледна точка на оценката.“

„Ако рисковите активи спаднат рязко през следващите седмици, облигациите вероятно ще се възползват от ефекта“, смятат икономистите.

Капиталовите стратези на Barclays отдавна твърдят, че справедливата стойност на индекса S&P 500 все още е под текущото спот ниво. Тези прогнози бяха направени, когато доходността на облигациите беше на по-ниски нива, което предполага, че все още има място за акциите да се приспособят към текущите пазарни условия.

„Ние вярваме, че евентуалният път към стабилизиране на облигациите минава през по-нататъшно преоценяване на рисковите активи. Вярваме, че акциите имат значителна възможност за повторно понижаване на цените, преди облигациите да се стабилизират“, заключават анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още