IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащането на дивиденти в света е под натиск заради петролни и минни компании

В САЩ, Франция, Канада, Швейцария и Китай се очакват рекордни плащания в някои сектори, но в други свиването ще е осезаемо

13:05 | 17.11.23 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Намаляването на дивидентите на компании от петролния и миннодобивния сектор поставя под натиск глобалните плащания към акционерите през третото тримесечие, тъй като компаниите се опитват да се справят с колебанията на цените на суровините.

Според глобалния индекс на дивидентите на Janus Henderson дивидентите намаляват с 0,9% на обща база. Като се вземат предвид обаче фактори като валутни колебания и специални дивиденти, изплащанията нарастват с 0,3%, пише FT.

Девет от всеки десет компании са увеличили или задържали стабилни дивидентите. Две прекомерни съкращения на дивиденти обаче понижават общия темп на растеж, подчертава медията.

Бразилският производител на петрол Petrobras е платил 9,6 млрд. долара по-малко на годишна база, което е най-голямото намаление на дивидент в света за второ поредно тримесечие.

Австралийската миннодобивна компания BHP е намалила плащанията на дивиденти с 6,9 млрд. долара заради резкия спад на печалбите в резултат на по-ниските цени на суровините. BHP е най-големият платец на дивиденти в света през 2021 г. и 2022 г.

Други австралийски миннодобивни компании, включително Rio Tinto и Fortescue Metals, също намаляват дивидентните плащания.

Повече от половината от всички миннодобивни компании намаляват дивидентите, като някои се отдалечават от прогресивните дивидентни политики, съгласно които се ангажираха да увеличават изплащанията си всяка година.

„Ръстът на дивидентите от компании като цяло остава силен в широк набор от сектори и региони, с изключение на секторите, свързани със суровините, като минно дело и химикали“, коментира Бен Лофтхаус, ръководител глобални приходи от акции в мениджъра на активи Janus Henderson. „Доста често срещано е и добре разбирано от инвеститорите, че дивидентите, свързани със суровините, ще се покачват и падат в зависимост от икономическия цикъл“, допълва той.

За да се оцени динамиката при дивидентите, анализаторите следят сумите, платена през което и да е тримесечие, в сравнение с предходната година. Тези суми могат да бъдат увеличени с еднократни плащания, когато компаниите реализират необичайно високи печалби или се разпореждат с активи.

Всичко това може да се коригира с валутните колебания, специалните дивиденти, промените във времето и промените в индексите.

В Обединеното кралство например основните изплащания се повишават с 1,5%. Въпреки че растежът е задържан заради по-малките дивиденти в миннодобивния сектор, Glencore е изключение.

Над половината от компаниите, които не се занимават с добив, са донесли двуцифрена възвръщаемост – най-вече банки, петролни компании и комунални услуги.

Банките, които увеличиха печалбите си на фона на високите лихвени проценти, допринасят най-много за растежа на дивидентите през третото тримесечие (9,3% на годишна база).

Джейн Шумейк от Janus Henderson коментира, че банките „играят на догонване заради регулациите и пандемията“, както и че регулираните, свързани с инфлацията сектори като комуналните услуги, „не растат особено“, но „са стабилни играчи“.

Петролният и газовият сектор в Китай тласка дивидентите в страната до рекордно високи стойности през третото тримесечие. В други сектори обаче се наблюдава забавяне, вижда се от данните.

Плащанията в Китай нарастват със 7,8% на годишна база, като достигат 38,2 млрд. долара. Двигател на ръста е дивидентът на PetroChina, който на годишна база е удвоен до 6,5 млрд. долара.

Ръстът на дивидентите в петролния и газовия сектор обаче не успява да прикрие слабостта в други сектори, особено имотите. Най-големият платец на дивиденти в Китай, China Construction Bank, и други компании от сектора, като Country Garden Holdings, свиват или напълно спират плащанията.

Прогнозата на Janus Henderson за годината е изплатените дивиденти да намалеят още малко в сравнение с предишната прогноза – до 1,63 трлн. долара от 1,64 трлн. долара. В САЩ, Франция, Канада, Швейцария и Китай се очакват рекордни плащания в някои сектори, но в други свиването ще е осезаемо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още