IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните пазари изпратиха най-добрия си месец от три години

Инвеститорите отново се насочват към рискови активи, окрилени от надеждите за понижаване на лихвите догодина

08:18 | 01.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световните пазари отбелязаха най-големия си месечен ръст от три години насам през ноември, тъй като инвеститорите се насочиха към рискови активи с нарастваща вяра, че Федералният резерв и други големи централни банки са близо до победа в битката си с инфлацията, предава Financial Times.

Индексът MSCI All-Country World нарасна с 9% през ноември, превръщайки месеца в най-добрия за бенчмарка на световните акции от ноември 2020 г., когато новината за пробив в надпреварата за разработване на ваксина срещу Covid-19 тласна фондовите пазари към силен ръст.

В САЩ индексите на Wall Street S&P 500 и Nasdaq Composite записаха най-добрия си месец от юли 2022 г. с ръст от съответно 8,9% и 10,7%.

Те бяха подкрепени от нарастващите очаквания, че лихвите в САЩ и еврозоната са достигнали връхната си точка и ще бъдат намалени през първото полугодие на тази година.

„Биковете“ бяха насърчени допълнително в четвъртък, когато инфлацията в еврозоната за ноември се забави до 2,4%, много под прогнозите и най-бавния темп от юли 2021 г., тласкайки общоевропейския индекс Stoxx 600 нагоре с 0,5%.

„Сега пазарът възприема идеята, че инфлацията вече не е проблем. Ако тя вече не е проблем, Фед също вече не е. Ако Фед не е проблем…, рисковите активи трябва да се представят по-добре“, коментира Торстен Слок, главен икономист в инвестиционната компания Apollo.

„Ключовият въпрос е дали тази мисловна верига е правилна“, допълва той.

От началото на миналата година Фед се бори да върне инфлацията към целта си от 2%. Най-агресивната му кампания за повишаване на лихвите от десетилетия се случваше на фона на болезнен „мечи“ пазар при акциите през миналата година.

Повишенията на лихвите бяха „тъмен облак, надвиснал над рискови активи“, коментира Уили Толет, главен инвестиционен директор в компанията Franklin Templeton Investment Solutions. По-високите лихви подлагат на натиск акциите, като намаляват относителната привлекателност на бъдещите печалби на компаниите и увеличават привлекателността на сигурни активи като държавните облигации. Те също така повишават разходите и рисковете от дефолт за по-рисковите корпоративни кредитополучатели.

Сега обаче „повечето пазарни участници, включително ние, смятаме, че Фед всъщност може да е приключил“ и ще успее да върне инфлацията под контрол, без да предизвика болезнена рецесия, допълва Толет.

Тази седмица Кристофър Уолър, един от най-ястребово настроените ръководители на Фед (т.е. предпочита по-затегнатата парична политика, бел. ред.), заяви, че е „все по-уверен“, че паричната политика е правилната и че ако инфлацията продължи да се забавя, „можем да започнем да понижаваме лихвата само защото инфлацията е по-ниска“. Фючърсните пазари очакват първо понижение на лихвите с четвърт пункт до май.

Тази увереност отразява неотдавнашни данни, според които ръстовете на цените се забавят, а пазарът на труда се охлажда, въпреки че общата икономическа активност остава стабилна.

Комбинацията очертава картината на златна среда, казва Тим Мъри, стратег в T Rowe Price. „Не навлизаме в рецесия, но също така нямаме толкова бързо възстановяване на икономиката, за да се налага Фед да натисне спирачките“ с цел да спре завръщането на инфлацията, отбелязва той.

Възобновеният апетит към риск на фондовите пазари намира отражение и на пазарите на корпоративен дълг. Почти 17 млрд. долара са били инвестирани в корпоративни облигации през ноември, най-силният месечен приток от юли 2020 г., сочат данни на EPFR.

Това търсене понижава разходите за обслужване на заемите на най-рисковите компании. Средната доходност по дълг с неинвестиционен рейтинг, измерена от индекса Ice BofA, намаля от 9,5% в края на октомври на 8,56% към края на четвъртък, най-големият месечен спад от юли 2022 г.

В същото време индексът на волатилността Vix, или т. нар. индикатор на страха на Wall Street, е около най-ниското си ниво отпреди пандемията, още един знак за оптимизма на инвеститорите.

В Европа инвеститорите прогнозират, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да понижава лихвите още от догодина. Но ръководители на централната банка са предпазливи да обявят победа, като предупреждават, че инфлацията може леко да се ускори през идните месеци.

Сега S&P 500 е само с 5% под връхната си точка при затваряне за всички времена, достигната в началото на миналата година. Много анализатори и инвеститори прогнозират, че широкият измерител ще надмине това ниво през 2024 г.

Но някои пазарни участници са притеснени, че силният ръст е стигнал твърде далеч. Големи компании за управление на активи като Vanguard и Robeco предупредиха неотдавна, че оценките са раздути.

Анализатори очакват ръстът на корпоративните печалби да надхвърли 10% догодина, но по-слабият от очакванията икономически растеж може да засегне печалбите и да понижи борсовите оценки. В същото време Слок предупреждава, че по-силни от очакванията икономически данни също може да се превърнат в спирачка за сегашния силен ръст, като съживят опасенията, че Фед ще трябва да задържи лихвите по-високи за по-дълго време.

„Твърде рано е пазарът да постига толкова силен растеж. Определено не сме вън от опасност“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още