IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Възможна е рецесия след първото тримесечие на 2024 г.

Тенденциите са инфлацията да продължи да намалява, каза изпълнителният директор на „Експат Асет Мениджмънт“

11:08 | 01.12.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След първото тримесечие на 2024 г. е възможно да станем свидетели на сериозно отслабване на глобалната икономика и потенциално влизане в рецесия. Това каза изпълнителният директор на „Експат Асет Мениджмънт“ Даниел Дончев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че ноември е бил много силен месец за облигациите заради данните за инфлацията и пазара на труда в САЩ. Периодът на намаляване на инфлацията продължава – тя достигна нива до малко над 3% за Щатите и малко над 2% за Европа, каза Дончев.

„Пазарът на труда в САЩ показа, че не е толкова силен, колкото беше през последните месеци, което накара инвеститорите да смятат, че силният период е отминал. Това, в съчетание с по-ниската инфлация и евентуално пикът на растежа на икономиката, доведе до доста добра възможност пред облигациите, които започнаха да калкулират, че догодина лихвите ще започнат постепенно да намаляват“, каза още той. „След като имаме по-ниски нива на инфлацията, няма да има нужда от толкова високи нива на лихвите“, допълни Дончев.

По думите на финансиста, централните банки най-вече следят т.нар. основна инфлация без цените на горивата и храните, която се движи от търсенето в икономиката, а не от предлагането. Тенденциите са инфлацията да продължи да намалява и дори да има ръст в цените на суровините, но той няма да е достатъчен, за да върне нежеланите високи нива на инфлацията. Вече разликата между ръстът на заплатите и производителността на труда е много малка, което означава, че приносът към инфлацията ще бъде минимален, отбеляза още Дончев.

Европейските индекси предимно се формират от големи компании, чийто бизнес е глобален, посочи той. В следващите месеци е възможно да има стабилна икономика, но предстои да се отразяват дългосрочните ефекти от по-високите лихви и геополитическото напрежение. Тази комбинация ще действа в обратна посока и в следващите 2-3 месеца икономиките ще бъдат стабилни, но след това изобщо не е сигурно, коментира Дончев и прогнозира рецесия през първото тримесечие на 2024 г.

Дончев обобщи, че 2023 г. е много по-добра за пазарите от 2022 г. В глобален мащаб акциите бяха със сравнително добро представяне, въпреки че ръстовете бяха концентрирани в няколко големи компании – предимно технологични в САЩ покрай AI бума.

Икономиката на България е отворена и много зависи от случващото се в глобален мащаб. Тя работи на пълна заетост и заплатите растат доста добре, като изпреварват ръстовете на само в Европа, но и в глобален мащаб. Икономиката у нас в момента е стабилна, като има голяма ликвидност в системата и хората имат спестявания акумулирани по време на пандемията. Лихвите у нас са на изключително ниски нива спрямо Западна Европа. Вътрешното потребление ще действа в позитивна посока, но с изминаване на времето, глобалните фактори ще започнат да оказват влияние, смята Дончев.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още