IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Василев: Инфлацията ще тласне Европа към увеличаване на данъците

Как ще реагират централните банки на нарастването на потребителските цени, коментира икономистът

19:50 | 19.01.24 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Нарастването на индекса на потребителските цени със сигурност ще бъде взето под внимание от централните банки, от които през тази година се очаква да започнат понижаване на основните лихвени проценти. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи икономистът Даниел Василев.

По отношение на Европейската централна банка (ЕЦБ) той посочи, че тя хвърля поглед към свръхзадлъжнелите икономики, които от тази година се рефинансират на по-високи лихви, отколкото беше за периода на предходните 12 години.

„Вече трупаме дефицити и то почти във всяка една икономика на Европа, включвайки и България, средствата, необходими за обслужването на този дълг постоянно растат. Това е низходяща спирала. В даден момент трябва да печатат пари или да увеличават данъци. Данъците са политически много непопулярен ход. Ще се стигне до данъци чрез инфлация, дори и в Европа“, смята икономистът.

На въпрос кога ЕЦБ ще започне да потиска лихвите Василев очаква, че предвид случващото се в икономиката на еврозоната и на основния ѝ двигател – Германия, стимулите ще дойдат до средата на тази година.

Даниел Василев напомни, че Федералният резерв, ако има избор между инфлация и рецесия, избира на теория да се бори с инфлацията. „Това е заявявано в миналото от негови бивши председатели. Ако обаче има избор между инфлация, рецесия и предстояща политическа кампания в САЩ, а тази година в най-голямата световна икономика има избори“, очакването на икономиста е Фед да забрави за инфлацията и рецесията, а да се насочи към това да подпомогне политическата кампания.

Според него това означава отново лесни пари и потискане на лихвите.

„Фед отново ще се върне към печатане на пари през тази година поради още два фактора. През 2024 г. падежират облигации с различни матуритети на САЩ за над 8 милиарда долара, т.е. те трябва да ги финансират отнякъде. През март миналата година започнаха с програма на количествени  улеснения, която приключва през март тази година. Ликвидността на банките не е по-добра, отколкото беше тогава и под някаква форма ще трябва да се осигури подкрепа и за банковата система“, заяви икономистът.

Ще съответства ли повишението на заплатите на производителността на труда?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
cyclop
преди 3 месеца
Инфлацията е данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още