IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на акции на световно ниво се свива с най-бързия темп от десетилетия

Несигурните бизнес ръководители предпочитат да изкупуват обратно акции, вместо да се възползват от процъфтяващите пазари, за да финансират инвестиции

11:03 | 05.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предлагането на акции на публично търгувани компании на световно ниво намалява с най-бързия си темп от поне 25 години насам, тъй като икономическата и геополитическа несигурност натежават върху продажбите на нови акции, а компаниите продължават да изкупуват големи обеми от собствените си книжа, пише Financial Times.

Данните от анализатори на JPMorgan са в противоречие със собствените очаквания на банката и показват запазващата се липса на доверие сред бизнес ръководителите. Растящите фондови пазари и относително силните икономики трябва на теория да насърчават компаниите да набират средства, като продават нови акции на високи цени, вместо да влагат средства в обратното им изкупуване.

Но данните показват, че световната вселена от акции на публично търгувани компании вече се е свила с нетните 120 млрд. долара тази година, надвишавайки изтеглените през цялата минала година 40 млрд. долара. Така нетната цифра е напът да отбележи спад за трета поредна година, явление, което не е отчитано, откакто банката започна да публикува данните през 1999 г.

Данните на JPMorgan показват, че обратното изкупуване на акции тази година продължава приблизително със същия темп като през последните три години, което означава, че до декември то може да достигне около 1,2 трлн. долара. Но първичните публични предлагания и други продажби на акции не отговарят на очакванията.

Двете „смущаващи“ тенденции отразяват „продължаващата несигурност“ сред компаниите в света, казва Николаос Панигирцоглу от JPMorgan.

Очакваше се предлагането на акции да нарасне тази година, тъй като инвеститорите стават по-уверени, че САЩ, където се намира най-големият фондов пазар в света, ще избегнат рецесия.

Но заради запазващите се притеснения, че инфлацията може отново да се ускори, подкрепена от силния икономически растеж, „това в действителност не се случва“, отбелязва Панигирцоглу. „Това показва, че някои хора не считат, че сме извън опасност“, допълва той.

През ноември екипът на банката прогнозира, че предлагането на акции ще нарасне с 360 млрд. долара през 2024 г., тъй като вече листнати компании забавят темпа на обратните изкупувания, а по-нови компании пристъпват към публични предлагания.

Фондовите пазари постигат силен ръст тази година, като приключиха първото тримесечие с най-доброто си начало на годината от 2019 г. насам, подкрепени от надеждите за траен икономически растеж и бума на свързаните с изкуствения интелект компании.

Индексът MSCI All-Country World е прибавил 6,4% от началото на тази година. В САЩ широкият измерител S&P 500 нарасна със 7,9 на сто.

Въпреки че миналия месец успешното IPO на социалната мрежа Reddit засили надеждите, че скоро и други дългоочаквани първични публични предлагания може да последват примера ѝ, банкери предупредиха, че много собственици на компании остават достатъчно притеснени от несигурността около лихвите и изразиха очаквания, че волатилността около президентските избори в САЩ през ноември ще отложи първичните публични предлагания до 2025 г.

Броят на листнатите компании в САЩ е намалял от над 7000 до под 4000 от 2000 г. насам, сочат данни на компанията Wilshire. Сходна тенденция се развива в Европа и Великобритания.

По-малки компании, които се надяват да наберат средства, но се притесняват от финансовото и регулаторно бреме, свързано с това да са публични компании, продължават да се обръщат към частни пазари или компании за рисков капитал, казват стратези.

„Нямаме толкова много компании, които стават публични, заради ръста на частните капиталови пазари“, казва Дейвид МакГрат, главен капиталов стратег в компанията Oakworth Capital Bank в Алабама.

„Освен това стигнахме до етап, в който за компаниите става по-трудно да увеличават продажбите. Ако искате да повишите печалбата от акция, по-лесно е да намалите знаменателя, като изкупите обратно акции“, допълва той.

Въпреки че по-високите лихви в момента правят дълга относително по-скъп, малцина очакват бързо връщане към емитирането на повече акции.

„Със сигурност не е толкова лесно сега да замените акциите с дълг. Но разходите по дълга все още са по-ниски, отколкото през 90-те години на миналия век, когато се стигна до голяма замяна на акции с дълг“, коментира Робърт Бъкланд, бивш главен глобален капиталов стратег в Citigroup. „Частните пазари няма да изчезнат за една нощ“, допълва той.

Една от последиците е, че индекси, основани на конкретен брой акции – като S&P 500 или Russell 2000, сега покриват много по-големи сегменти от пазара, отколкото преди, потенциално изкривявайки рисковете и възвръщаемостта за фонд мениджъри, които преди ги използваха като дългосрочни бенчмаркове.

Макар че S&P 500 е нараснал с над 400% от 1998 г., прагът за компаниите с голяма пазарна капитализация се е увеличил над шест пъти, когато са разглеждани като дял от пазара, сочат изчисления на Wilshire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още