IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смекчаването на паричната политика в Централна Европа се отлага

Централните банки в региона повишиха по-бързо лихвите от банките в големите държави и затова се очакваше, че първи ще започнат смекчаването на политиката

21:32 | 11.04.23 г. 3
Снимка: Balazs Mohai/Bloomberg
Снимка: Balazs Mohai/Bloomberg

Централните банкери в Централна Европа засилват „ястребовите“ си послания за паричната политика през последните две седмици в опит да убедят инвеститорите да не очакват скорошен цикъл на смекчаване на политиката и посланието им изглежда започва да се разбира, пише Ройтерс.

Предупреждението им за политиката е отправено въпреки забавянето на пазарите в Европа след колапса на Credit Suisse, който засили очакванията, че банките по света ще започнат да смекчават паричната политика.

Централните банки в Централна Европа повишиха по-бързо лихвите от банките в големите държави, затова се очакваше, че те ще са първи и в смекчаването на политиката. Това все още може да се окаже вярно, но сега има вероятност да се случи по-късно, отколкото се смяташе до момента. Фактори като затегнатите пазари на труда и стабилния ръст на заплатите в региона играят своята роля и инвеститорите започват да го разбират.

„Натискът на високите заплати ще запази висока основната инфлация и може да доведе до забавяне на смекчаването на паричната политика спрямо настоящите очаквания, коментира в края на миналата седмица Erste Bank.

Чешката централна банка, за която се смята, че има по-смекчен подход към паричната политика при новото ръководство и отказваше да повиши лихвите до миналия юни въпреки призивите да го направи от собствената си комисия по паричната политика и външни анализатори, всъщност засили „ястребовото“ си послание.

Унгарската централна банка, която според някои анализатори можеше да започне да смекчава паричната политика през март, вместо това обеща да остави лихвите непроменени за дълго време, за да укроти очаквания за инфлацията – ръстът на цените в Унгария може да намаля през февруари, но остава много висок на ниво от 25,4%.

Полската централна банка запази непроменена основната си лихва миналата седмица, а председателят Адам Глапински заяви, че тя все още е готова да повиши лихвата, ако се наложи, макар че това няма да е необходимо, ако икономиката се развива според настоящите очаквания.

Чехите предупредиха на 29 март, позовавайки се на силните данни за заплатите в индустрията през януари, че пазарът преждевременно очаква намаляване на лихвите, а председателят Алеш Михл заяви, че повишаване на лихвите все още е възможно през май, ако рискът от спираловиден ръст на заплатите се засили.

Посланието беше подкрепено в четвъртък, когато данни за февруари показаха, че ръстът на заплатите в индустрията е двуцифрен.

Посланието, че лихвите ще останат „по-високи за по-дълго време“ беше подкрепено от двама нови чешки заместник-председатели на централната банка с предишен опит в борда – Ян Фрайт и Ева Замразилова.

Аргументът е, че лихвената политика е била разхлабена както у дома, така и в чужбина твърде дълго време през последните десет години и това ще доведе до по-високи равновесни лихви занапред.

Макар това да не означава, че чешката репо лихва ще остане непременно на ниво от 7%, то все пак е признак, че има съпротива срещу бързо разхлабване на политиката.

JPMorgan съобщи, че прогнозата ѝ, че лихвите ще започнат да намаляват през август, сега „се измества значително във времето“.

Goldman Sachs смята, че лихвите ще останат без промяна през цялата година.

„Не очакваме повишаване на лихвата, но също така смятаме, че прагът за намаляване на лихвите също е висок“, съобщи банката след заседанието на Чешката централна банка за паричната политика миналата седмица.

Унгария на сходен път

Това може да насочи вниманието към Унгария, която има най-високата базова лихва в ЕС от 13% и 18% за влоговете, за да подкрепи форинта и борбата с инфлацията.

Макар да имаше известни пазарни спекулации, че Унгарската централна банка може да смекчи политиката миналия месец, реториката на заседанието от 28 март насочи перспективите за това повече към юни, давайки известна подкрепа на валутата.

Полската централна банка също възприе донякъде „ястребово“ говорене на пресконференция в четвъртък, след като запази лихвата си непроменена.

„Председателят на Полската централна банка този път не спомена изрично есента на 2023 г. като възможност за намаляване на лихвите, това може да се счете за „ястребов“ акцент“, коментира Bank Pekao в съобщение до клиенти.

Румънската централна банка остави непроменени лихвите във вторник и заяви, че инфлацията може да се забави по-бързо от очакванията. Но тя допълни, че икономическата дейност е намаляла по-малко от прогнозите, а анализатори смятат, че тази година тя изобщо няма да помръдне.

„Първото понижаване на лихвите вероятно няма да дойде до началото на 2024 г., след като ръководителите на паричната политика се почувстват по-уверени, че ценовият натиск се е смекчил“, коментира Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Еж па БВТБ-то на Левонката Ампрцумян е напред в матряла. https://***.unicreditbulbank.bg/bg/bulbank-mobile/pomoshten-tsentar/karti/digitalen-portfejl-dobavyam-karta/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Май-май братушките са приготвили валютен борд и ревалоризация ,а мадам Лагард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Цифровой рубль как третья форма денег, вероятно, частично заместит как наличные сред-ства, так и безналичные деньги банков.Частичное замещение цифровым рублем наличных денег в обращении окажет влияние лишьна структуру пассивов Банка России: уменьшится доля выпущенных наличных денег и увели-чится доля выпущенных цифровых рублей. При этом балансы кредитных организаций не изменятся.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още