IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накагава от ЯЦБ: Рисковете от ускорение и забавяне на инфлацията са с еднаква тежест

Според нея централната банка още е далеч от инфлационната си цел и е рано да променя курса на лихвите

12:31 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В четвъртък членът на Управителния съвет на Японската централна банка (ЯЦБ) Джунко Накагава акцентира върху необходимостта от поддържането на паричната политика ултрахлабава и определи висока цел за премахването на отрицателните лихви, подсказвайки, че банката няма да бърза да прекратява мащабната си програма от стимули, съобщава Ройтерс.

Все повече японски компании повишават цените на стоките и услугите си, а също и заплатите, коментира Накагава, добавяйки, че има шанс инфлацията да се ускори повече, отколкото се очакваше първоначално.

Съществува обаче и риск инфлацията да се забави, след като прехвърлянето на по-високите разходи върху потребителите става по-бавно, каза тя.

„Рисковете от ускорение и забавяне на инфлацията са равносилни“, тъй като цените се влияят от различни фактори като бизнес нагласите и силата на потреблението, заяви Накагава на пресконференция.

В резултат на това е трудно да се определи кога инфлацията ще може да достигне трайно целта на банката от 2%, допълни тя.

„Наблюдаваме някои положителни тенденции в японската икономика, като се забелязват признаци на промяна в поведението на компаниите при определянето на цените и заплатите“, сподели Накагава в речта си преди пресконференцията.

"Но не сме достигнали етап, в който можем да кажем, че Япония е постигнала нашата инфлационна цел по стабилен и устойчив начин."

Коментарите ѝ открояват Накагава като част от онези централни банкери в деветчленния борд, които са по-предпазливи относно прекратяването на стимулите.

Японската централна банка определи стабилната инфлация като повишение на цените, което се дължи не на нарастващите разходи за суровини, а на силното вътрешно търсене, съчетано с непрекъснато увеличение на заплатите.

Инфлацията надхвърля целта на централната банка от 2% вече повече от година, което засилва пазарните очаквания, че централната банка може скоро да се откаже от мащабната програма за стимулиране, стартирала при предишния гуверньор Харухико Курода.

Представители на ЯЦБ дадоха смесени сигнали за това колко скоро и с каква последователност централната банка може да се откаже от контрола върху кривата на доходността – политика, която задава краткосрочна цел за лихвите от -0,1% и позволява на доходността по 10-годишните държавни облигации да се колебае до 0%.

„Не сме достигнали момента, в който можем да кажем ясно в какъв ред, време и интервал ще се случи“, коментира Накагава по повод това как централната банка може да премахне политиката си за контрол на кривата на доходността.

Въпреки това тя представи подробно какво трябва да се случи, за да приключи цикъла с отрицателните лихви.

„Икономиката трябва да се засили достатъчно, за да се справи с трудностите и да продължи да се възстановява. Търсенето също трябва да бъде стабилно и подкрепено от вярата на домакинствата, че доходите им ще продължат да се увеличават“, заяви Накагава.

„Когато видим, че повече хора смятат, че заплатите ще продължат да растат, вероятно ще можем да се откажем от отрицателните лихви“, добави тя.

Базисната инфлация в Япония достигна връх от четири десетилетия насам с нивото си от 4,2% през януари и остана над целта на ЯЦБ от 2% за 16-и пореден месец през юли, тъй като все повече компании прехвърлят по-високите си разходи за суровини върху потребителите.

Гуверньорът Казуо Уеда обаче подчерта, че е необходимо "търпеливо" поддържане на ултраниски лихви, за да се гарантира, че Япония ще постигне целта си за 2% инфлация, с помощта на стабилно вътрешно търсене и ръст на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още