IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се връщат на кредитния пазар и изострят конкуренцията с частните кредитори

Приблизително 10 млрд. долара от т. нар. частни заеми са били рефинансирани на публичните пазари

17:32 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фирми за изкупувания спестяват десетки милиони долари от разходи за лихви чрез рефинансиране на дългове, натрупани на частните кредитни пазари, с публично търгувани облигации и заеми. Това осигурява неочаквана печалба за банките от Wall Street, които ги организират.

Приблизително 10 млрд. долара от т.нар. частни заеми са били рефинансирани на публичните пазари, според данни на Bank of America, цитирани от FT.

Фирмите за частен капитал, които изкупуват компании, се възползват от възстановяването на световните пазари на корпоративни облигации и заеми, след като Федералният резерв сигнализира, че инфлацията е достатъчно укротена, за да започне да намалява лихвените проценти.

Това отвори вратата за инвестиционните банки, които се насочват обратно към загубения преди години бизнес след драстичното повишаване на лихвите през 2022 г.

„Идва натиск от страна на спонсорите купоните да бъдат намалени и това е просто надпревара към дъното между банките и преките кредитори“, казва Неха Хода, стратег в Bank of America.

Списъкът на кредитополучателите, които преминават от частни пазари към пазари на публичен дълг, включва подкрепяната от Veritas енергийна консултантска компания Wood Mackenzie и британския застрахователен брокер Ardonagh, според запознати източници на медията. Ardonagh е собственост на Madison Dearborn и HPS Investment Partners.

Други фирми, включително Blackstone и Hg, са търсили заеми с намалени лихвени проценти за нови сделки, като банките и преките заемодатели от сектора на частното кредитиране често играят едни срещу други, тъй като частните инвестиционни компании се стремят да намалят лихвените разходи.

Кулминацията на това състезание е достигната наскоро с продажбата на заем за 5 млрд. долара за покупката на KKR на дял в компанията за здравни технологии Cotiviti. Банки, водени от JPMorgan Chase, лобираха усилено, за да осигурят финансиране през последните четири месеца.

Променящите се пазарни условия предлагат възможност на банките, които бяха обременени с милиарди долари загуби по сделките, които се съгласиха да финансират през 2022 г.

Изпепеляващата инфлация и бързо растящите лихвени проценти затрудниха големите кредитори да прехвърлят заеми от собствените си баланси в ръцете на други инвеститори.

Частните кредитни фондове запълниха празнината, като отпуснаха заеми за милиарди долари на компании, включително норвежката компания за онлайн обяви Adevinta и производителя на софтуер New Relic, във време, когато пари се намираха трудно и струваха скъпо.

Пропастта между двата свята не е била толкова голяма поне от десетилетие, каза Хода. Според нейните изчисления директните кредитори са таксували приблизително 2,5 процентни пункта повече от банките.

Промяната на пазара обаче оказва натиск върху частните кредитори, които или бързо намаляват разходите, които начисляват на кредитополучателите - в някои случаи се отказват от такси, за да запазят сделките, или губят тези сделки в полза на традиционните пазари на синдикирани заеми.

Натискът върху доходността също се изостри от недостига на големи сливания и придобивания, откакто Фед започна да повишава лихвите.

На пазара все още има рискове обаче и банкерите казват, че не са забравили колко бързо нещата могат да излязат извън контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още