IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донка Михайлова: През 2024 г. няма да има промяна в данъчната оценка на имотите

Специален списък към бюджета ще позволява прозрачно проследяване на инвестиционните проекти

12:36 | 24.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2024 г. няма да има преоценка на данъчната оценка на имотите и всяка община сама ще решава дали да вдигне промилите, които дават самия данък. Това каза пред БНР Донка Михайлова, заместник-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и кмет на Троян. В голяма част от общините това няма да се случи, в друга ще се случи. Но въпросът с данъчните оценки остава, каза тя и уточни, че дори при вдигане на данъка, общините могат да намалят промилите, с които се изчислява самият данък, така че да бъде задържан на нивото от миналата година.

„Данъчните оценки на имотите са правени през 2008 г. и са заковани в една таблица към Закона за местните данъци и такси. Въпреки огромния ръст в пазарните оценки на имотите, данъчните оценки остават същите. Това, което отдавна поставяме като въпрос на Министерството на финансите, е, че трябва да се работи в посока коректност“, каза тя и посочи, че в община Троян тази година няма да има промяна в данъците.

Според Михайлова когато данъчната оценка е 10 пъти по-ниска от пазарната оценка, това изкривява данъчната политика въобще и трябва да се търси промяна във времето, която да прави данъчната система справедлива. Тя смята, че по отношение на данъчните оценки на имотите е имало сериозен комуникационен проблем.

Михайлова коментира и проведените срещи на НСОРБ с премиера Николай Денков и Асен Василев.

„Това, което поискахме от министъра на финансите, беше по-голям ръст в общата изравнителна субсидия и повече средства за общинската администрация. Последователно искаме и повече средства, и по-прозрачен начин за разпределение на средствата от страна на Комисията по бедствия и аварии“, каза тя. Ръстът на изравнителната субсидия позволява да се решават местните проблеми спрямо спецификата на всяка община, допълни Михайлова.

По думите ѝ заложените от правителството 1 млрд. лв. в Бюджет 2024 за инвестиционни проекти включват и средствата за строителство и проектиране. Михайлова изрази надежда средствата за проекти на общините да достигнат до местните власти без политически пристрастия.

„Става дума за проекти, които ще бъдат класирани по ясни критерии. Политическите сили са се договорили те да бъдат записани в специален списък към бюджета. Това е един прозрачен начин, който българското общество ще може да проследи“, каза Михайлова.

Тя отбеляза и че е нормално, ако българският бизнес прави печалбите си на територията на общините, част от корпоративния данък да остава там, както и малка част от данъка върху доходите. Въпреки това заяви, че децентрализацията на местната власт за момента е „намерение в неопределено време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още