IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върнаха ли се наистина институционалните инвеститори в криптосектора?

Инвеститорите на дребно ще са „фундаментална“ част от успеха на криптовалутите и блокчейна, а институциите ще са другият етап на растежа

16:06 | 15.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една стара пословица отново витае в криптосектора: институционалните инвеститори се завръщат, пише Bloomberg в свой материал.

Партньорството на BlackRock Inc. с Coinbase Global Inc., за да улеснят институционалните инвеститори да управляват и търгуват с биткойни бе последвано от друго съобщение, според което мениджърът на активи предлага първия си инвестиционен продукт директно свързан с токена. В същото време хедж фонд фирмата Brevan Howard успешно набра над 1 млрд. долара за криптофонд.

Оттук се връща и твърдението, че инвеститорите с големите пари отново са омагьосани от сектора и търсят начини да се включат. И всичко това се случва в момент, когато криптоцените показват признаци на възстановяване – цената на биткойна прибавя 20% през последния месец, а на етера - 80%.

Ралито на биткойна „може би се дължи на скорошните оптимистични новини за продължаващото институционално приемане на криптовалутите“, посочват анализатори на BlockFi в бележка. В друга от Coinbase, посочвайки новините от BlackRock, се казва, че „водещи международни фирми предприемат стъпки на фона на криптопониженията“.

Но на фона на всичко това инвеститорите на дребно – живителната сила на криптосектора, остават по-предпазливи. Раните от 70-процентния срив на цената на биткойна от ноември насам все още не са зараснали. В рамките на представянето на отчета си за второто тримесечие от Coinbase заявиха, че основните инвеститори на дребно в момента са по-малко активни и по-скоро се намират в изчаквателна позиция. Борсата отчете рекордните 1,1 млрд. долара загуба за тримесечието.

„Това е част от проблема – за да успее или за да успее още повече, смятам, че ще трябва да има по-голям „мрежов“ ефект“, казва за криптосектора Марк Чандлър, главен пазарен стратег на Bannockburn Global Forex. „Трябва да има повече хора, които участват в него“, посочва той.

Институционалните инвестиции в сектора на дигиталните активи винаги са били сложна тема. Това е така, защото те липсваха дълъг период от време – по време на ранните дни на криптовалутите институциите стояха настрана, а след това, отново за дълго време, се смятаха за нещо, което ще помогне за легитимността и „възмъжаването“ на индустрията. И все пак редица фирми с голям капитал навлязоха в сегмента по време на пандемията, като много от тях заложиха всичко на блокчейн технологията, а други се опитаха да спечелят от звездния възход на криптовалутите по това време.

Сделката на BlackRock и Coinbase е логична за мнозина, въпреки че не послужи като катализатор за увеличаване на цените кой знае колко значително. И все пак „е голяма работа, защото показва, че институционалният интерес в дигитални активи далеч не отслабва въпреки това, което виждаме на пазара“, коментира Леа Уолд, главен изпълнителен директор на мениджъра на дигитални активи Valkyrie Funds. „BlackRock наистина нямаше да прави това, ако нямаше значително търсене от институционални клиенти и такива на дребно“, допълва тя.

Споразумението на BlackRock показва как голяма институция се свързва с криптофирма за предоставянето на услуги за институционалните инвеститори, въпреки че ще са необходими повече от една или две сделки, за да покаже истинска институционална ангажираност, смята Джеймс Малкълм, ръководител на звеното за проучвания на валутната и криптотърговия на UBS.

„Надеждите са, че в даден момент в бъдещето институциите ще дойдат в сектора, институционалното приемане ще се ускори много и ще започне да прилича повече на традиционните финансови пазари“, каза той в интервю. „Но той все още е преобладаващо движен от търговията на дребно пазар“ и навалицата ще се появи отново, когато „има усещане, че дъното със сигурност е достигнато“.

Малките валидирани трансакции в блокчейна, т.е. тези от под 1000 долара, се намират на средното си равнище за периода от началото на годината, въпреки че средният размер на трансакцията има тенденция да расте, посочва Ноел Ейксън, ръководител на звеното за пазарни проучвания на Genesis. В същото време количеството биткойни, държани в по-малки адреси – тези с под монета – расте бързо, показват данни на Glassnode. „Това предполага, че секторът на дребно участва, просто не с този размер, който ще прибави повече инерция към пазара като цяло“, казва тя.

Инвеститорите на дребно ще са „фундаментална“ част от успеха на криптовалутите и блокчейна, а институциите ще са другият етап на растежа, казва Дейвид Крюгер, експерт по дигитални данни на Cowen Digital. Има го ефектът на мрежата – докато инвеститорите, търгуващи от дома си се увеличават, това би могло да създаде инерция и още повече хора да решат да се включат.

„Така че привличането на повече потребители към блокчейна, ангажирани с екосистемата и сектора, било то чрез борси – децентрализирани или не – ще е ключово за растежа“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
petyob
преди 1 година
Урсула ни казва да се къпем по-рядко за да пестим енергия, ама биткойните и другите шиткойни дето се копат не ги забраняват !?! Не можем ли да има издигнем и ние украинския лозунг "*** на ***!" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още